Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo, kad minėtos išmokos būtų apskaičiuojamos iš laikotarpio, buvusio iki pirmo karantino paskelbimo. Tai galiotų ir visiems dirbantiems savarankiškai, kurių pajamos karantino metu sumažėjo.

Parlamentas šią savaitę tokioms pataisoms pritarė po pateikimo, už balsavus 107 Seimo nariams, susilaikius penkiems parlamentarams.

Toliau projektą svarstys Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas, o plenariniame posėdyje prieš šio klausimo planuojama grįžti gegužės 27 dieną.

Jei Seimas pritars pataisoms, išmokos tėvams bus skaičiuojamos pagal pajamas, gautas nuo 2019 metų vasario pradžios iki 2020 metų sausio pabaigos. Pasak ministerijos, didesnes išmokas gautų apie 10 tūkst. gavėjų.

Be to, pritarta siūlymui neriboti galimybės gauti didesnes ligos išmokas sveikatos, švietimo, visuomenės saugumo ir viešosios tvarkos sistemos darbuotojams, užsikrėtusiems COVID-19 nuo bendradarbių. Teisę į didesnę išmoką įgytų 14,4 tūkst. žmonių.

Dabar galima mokėti didesnę – 77,58 proc. (o ne 62,06 proc.) algos dydžio ligos išmoką, tačiau konkrečios aplinkybės nustatomos individualiai. Ministerija sako, kad tai kelia sunkumų.

Siūloma, kad nuostatos dėl motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokų skaičiavimo įsigaliotų šių metų lapkritį, o dėl ligos išmokų – liepą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)