„Pagrindinis tikslas yra sudaryti teisines prielaidas sisteminei migracijos funkcijų pertvarkai: konsoliduoti migracijos valdymo funkcijas, atsisakyti policijai nebūdingų funkcijų“, – sakė pataisas pristatęs vidaus reikalų viceministras Darius Urbonas.

Pagal projektus, dokumentų išdavimas piliečiams ir užsieniečiams būtų koncentruojamas vienoje įstaigoje, Migracijos departamente.

Policijai nebūdingos migracijos valdymo funkcijos, pvz., dokumentų piliečiams ir užsieniečiams išdavimas ir keitimas, tam tikrų pilietybės ir prieglobsčio procedūrų atlikimas, užsieniečių gyvenimo ir buvimo Lietuvoje kontrolė būtų perduotos Migracijos departamentui ir Valstybės sienos apsaugos tarnybai. Pastaroji toliau užsiimtų nelegalių migrantu kontrole.

Parlamente pritarus po pateikimo, toliau projektus svarstys Seimo komitetai.

Pataisomis siūloma užsieniečiui, turinčiam leidimą gyventi Lietuvoje, leisti keisti darbdavį ar darbo funkciją, dirbti pagal darbo sutartis keliems darbdaviams, kaip tai reglamentuota Darbo kodekse.

Tuo pačiu numatoma sumažinti galimybes piktnaudžiauti imigracijos tvarka – komandiruojamiems užsieniečiams būtų taikomas leidimo dirbti reikalavimas bei aiškiai įtvirtinta, kad užsieniečiai negali būti įdarbinami per laikinojo įdarbinimo įmones.

Seimui pateiktame projekte siūloma atsisakyti ir dalies procedūrų bei reikalavimų: planuojama nebenumatyti pareigos darbdaviams registruoti su užsieniečiu sudarytas darbo sutartis teritorinėje darbo biržoje, nes pagal Darbo kodekso reikalavimus apie darbo sutarties sudarymą turi būti pranešta Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos teritoriniam skyriui.

VRM taip pat siūlo šiuo metu Europos Sąjungos (ES) valstybių narių piliečiams išduodamas popierines pažymas, patvirtinančias jų teisę gyventi Lietuvoje, pakeisti į kortelės formos pažymėjimus. Tai, tikimasi, leistų ES valstybių narių piliečiams paprasčiau įgyti galimybes naudotis Lietuvoje teikiamomis elektroninėmis paslaugomis.

Pernai vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas buvo pasiūlęs naikinti Migracijos departamentą ir jo funkcijas perduoti policijai, bet šiai idėjai sulaukus kritikos jos buvo atsisakyta.

Lietuvoje smarkiai augant imigracijai, Migracijos departamentas buvo sulaukęs priekaištų, kad nėra pasiruošęs šiems pokyčiams. Jo vadovė Evelina Gudzinskaitė tvirtino, kad susitvarkyti su padidėjusiais srautais nepakanka resursų.