„Mes jau savaitė kaip nesulaukėme atsakymo iš liberalų dėl palaikymo ar nepalaikymo bendro sprendimo dėl opozicijos lyderio, ir šiandien frakcijos sprendimu mes pasitraukiame iš tolesnių diskusijų ir koncentruosimės ties tuo, kas svarbiausia - biudžetu ir taip toliau“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė TS-LKD frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis.

Apie tai, kad derybose dėl koalicijos lyderio „taškas padėtas“, G.Landsbergis pasakė antradienio vakarą per LRT televizijos laidoje „Dėmesio centre“.

„Šiandien planavome frakcijoje svarstyti dokumentą, vakar televizijos laidoje (iš G.Landsbergio) išgirdau, kad taškas padedamas, bet turbūt ne visam laikui, ir vakar vakare su ponu Landsbergiu dar pasikalbėjome, kad tai nėra, atrodo, galutinis šios kadencijos metu taškas padėtas“, – žurnalistams Seime sakė Liberalų sąjūdžio seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Susirinkus naujajam Seimui konservatoriai ir liberalai pradėjo tartis dėl opozicijos lyderio delegavimo, tačiau derybos buvo nutrūkę, kai E.Gentvilas žurnalistams kategoriškai patvirtino, kad liberalai su konservatoriais nepasirašys susitarimo. Po to liberalai nuomonę pakeitė, tačiau šįkart nesulaukę atsakymo iš liberalų derybas nutraukė konservatoriai.

Seimo statutas numato, kad jeigu opozicinė frakcija arba jų koalicija turi daugiau kaip pusę Seimo mažumai priklausančių Seimo narių, tokios frakcijos seniūnas arba koalicijos vadovas yra vadinamas Seimo opozicijos lyderiu. Opozicijos lyderis naudojasi papildomomis opozicijos lyderio teisėmis, praktiškai jo statusas prilygsta Seimo vicepirmininkui.

Konservatoriams trūksta vieno balso, kad jų frakcijos vadovas automatiškai taptų opozicijos lyderiu. Opozicinė konservatorių frakcija turi 31 atstovą, iš viso Seimo mažumoje – 63 Seimo nariai.