Parlamentarai jau yra pritarę siūlymui iki 3 ir 5 proc. sumažinti ribą, pagal kurią politinių partijų kandidatų sąrašas ir jungtinis kandidatų sąrašas galės gauti mandatus šalies parlamente. Seimo „valstiečiai“ mano, kad įstatymo pataisos suteiks daugiau galimybių mažoms partijoms dalyvauti politinėje erdvėje.

Seimo narys konservatorius Mykolas Majauskas parlamentarų grupės vardu siūlė nukelti įstatymo įsigaliojimo datą, kad jis galiotų tik 2024 metų Seimo rinkimams, bet tam nebuvo pritarta. Siūlymą atidėti įstatymo pataisų įsigaliojimą opozicija motyvavo tuo, kad šiuo metu neetiška yra keisti žaidimo taisykles, nes iki rinkimų liko mažiau nei metai.

Seimo narė liberalė Viktorija Čmilytė–Nielsen žada, kad Seimui priėmus tokias įstatymo pataisas, bus prašoma šalies vadovo jas vetuoti. Parlamentarė mano, kad dėl to Seime gali būti didelis fragmentavimas ir didės atsitiktinių žmonių skaičius.

Už nepavykusias priimti rinkimų kartelę sumažinančias įstatymo pataisas praėjusį ketvirtadienį balsavo 59 Seimo nariai, 2 buvo prieš ir 2 susilaikė.

Šiuo metu partijos kandidatų sąrašas gali gauti Seimo narių mandatų tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 5 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų, o jungtinis kandidatų sąrašas mandatų dalybose dalyvauja tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 7 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.