I. Šimonytės kandidatūrą į premjero pareigas siūlo centro dešinės koalicija, kurią sudaro konservatoriai, liberalai ir Laisvės partija. Jie Seime turi 73 mandatus iš 141.

Nutarimas dėl pritarimo premjero kandidatūrai priimamas paprasta balsų dauguma atviru balsavimu.

Tačiau valdantieji nėra tikri, kad balsavimas dėl premjerės kandidatūros bus sklandus, mat visa Liberalų sąjūdžio frakcija – 11 narių – ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen serga COVID-19 arba yra saviizoliacijoje.

„Tikimės, kad bus atsakingai balsuojančių ir Seimo mažumos frakcijose, nes niekas didelių priekaištų I. Šimonytei neišsakė“, – BNS sakė parlamento pirmasis vicepirmininkas konservatorius Jurgis Razma.

„Šis balsavimas nėra esminis, kai turi atsiskirti opozicija nuo pozicijos, tai nėra balsavimas dėl Vyriausybės programos. Šiuo atveju balsuojama dėl asmenybės“, – teigė jis.

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį Seimui pateikė I. Šimonytės kandidatūrą. Per tą laiką ji susitiko su visomis to pageidavusiomis parlamento frakcijomis.

Seimui pritarus premjero kandidatūrai ir prezidentui jį paskyrus, ministras pirmininkas ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo pristato Seimui savo sudarytą ir prezidento patvirtintą Vyriausybę, pateikia svarstyti šios Vyriausybės programą.

Vilniuje gimusi I. Šimonytė turi ekonomistės išsilavinimą, ji yra dirbusi Finansų ministerijoje nuo ekonomistės iki ministerijos sekretorės, viceministrės ir galiausiai finansų ministrės. Pastarąsias pareigas ji ėjo konservatoriaus Andriaus Kubiliaus Vyriausybėje 2009–2012 metais. Po to I. Šimonytė trejus metus dirbo Lietuvos banke, dėstytojavo Vilniaus universitete, kol 2016 metais su Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais pateko į parlamentą.

I. Šimonytė buvo įrašyta pirmuoju numeriu konservatorių sąraše, tačiau nėra partijos narė.

Kandidatė į premjeres teigia mokanti anglų, lenkų, rusų ir švedų kalbas, kaip savo pomėgį nurodo knygas.