„Alkoholio kontrolės klausimai įrašyti į ketvirtadienio darbotvarkę. Kadangi Sveikatos reikalų komitetas gavęs labai daug Seimo narių pasiūlymų, ketvirtadienį, tikėtina, darbotvarkės pradžioje Alkoholio kontrolės įstatymo svarstymas bus“, – DELFI sakė Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Rima Baškienė.

Pasak R. Baškienės, seniūnų sueigoje iš tiesų būta siūlymų nukelti pataisų svarstymo datą. Tačiau, sako ji, nukelti prasmės nebėra – nors registruoti įvairūs pasiūlymai, nuomonės skirtingos, Seimas svarstys ir apsispręs dėl kiekvieno pasiūlymo.

Rima Baškienė
„Ketvirtadienį mes esame pasiruošę labai atsakingai svarstyti. Darbotvarkėje buvo numatyta svarstyti apie 13 val., aš pasiūliau ir seniūnų sueiga pritarė, kad klausimas būtų pakeltas į darbotvarkės pradžią ir kad mes turėtume laiko ir diskusijai, ir atsakingam atskirų pasiūlymų svarstymui“, – teigė Seimo vicepirmininkė.

Ji pripažino, kad gali būti skirtingų nuomonių ir atskirų siūlymui. Pavyzdžiui, kolegos gali prašyti klausimą išbraukti iš darbotvarkės arba prašyti daryti pertrauką, tačiau tą bus galima daryti tik ketvirtadienį.

Seimo opozicinės Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos lyderis Gabrielius Landsbergis aiškina prašęs pataisų svarstymą atidėti.

„Siūliau klausimo svarstymą išbraukti iš darbotvarkės, tačiau Ramūnas Karbauskis griežtai užprotestavo sakydamas, kad premjeras taip pat pasisako už priėmimą, o ne atidėjimą“, – DELFI sakė G. Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis
DELFI primena, kad praėjusią savaitę dėl Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų Vilniuje ir Kaune buvo rengiami koncertai. Jais siekta atkreipti dėmesį į tai, kokias pasekmes siūlomos pataisos turėtų.

Jose numatyta, kad alkoholį būtų galima pirkti ir vartoti ne jaunesniems nei 20 m. amžiaus asmenims. Parduotuvėse alkoholį būtų galima įsigyti nuo 10 val. iki 20 val. (sekmadieniais – iki 15 val.). Nuo 2020 m. būtų draudžiama alkoholiniais gėrimais prekiauti nestacionariose prekybos ir maitinimo vietose, paviljonuose.

Prekyba alkoholiu būtų leidžiama tik tuose renginiuose, į kuriuos patekimas yra ribotas ir mokamas. Pataisomis taip pat būtų draudžiama bet kokia alkoholio reklama, taip pat numatyti kiti draudimai ir ribojimai.

Buvo numatyta, kad Sveikatos reikalų komitete apsvarstytos įstatymo pataisos antradienį bus svarstomos plenariniame Seimo posėdyje. Tačiau iš jo darbotvarkės šis klausimas išbrauktas. Trečiadienį dėl šio įstatymo dar kartą rinksis minėtas komitetas.