Žurnalistas Gedas Salyga iš Joniškio bandė pasiekti Vilnių.

„Esu Joniškio rajone, prie pat Latvijos sienos. Važiuoju į Vilnių. Laukia 3 valandų kelionė, teks pervažiuoti Joniškio miestą, Pakruojo miestą, Linkuvos miestelį. Daugybę kaimų. Pažiūrėsime kaip pavyks įveikti pareigūnų patikros postus“, – reportaže pasakojo jis.

Pasiekus artimiausią įvažiavimą į Joniškį žurnalistą sustabdė policija. Nurodė apsisukti. Bandyti važiuoti Šiaulių arba Palangos link ir pasiekti magistralę Vilnius–Klaipėda. Anot policijos generalinio komisaro, policininkai konkrečių nurodymų negavo. Kiekvienas pareigūnas pats sprendė, kurią mašiną praleisti. Kuriai liepti apsisukti.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla LNK žinioms sakė, kad pareigūnas kiekvienu atveju sprendimą priėmė pats.

„Pareigūnai gavo tam tikras rekomendacijas, bet iš esmės kiekvienas atvejis buvo vienetinis, unikalus. Ir pareigūnai kiekvienu atveju sprendė“, – sakė jis.

Buvo skelbta, kad bus ribojamas įvažiavimas ir į miestelius. Pasiekus Linkuvą – patikrinimų nėra. Prie Pakruojo sustabdžiusi policininkė praneša, kad važiuoti per Pakruojį – negalima.

Tenka sukti papildomus kilometrus aplink Pakruojį. Keliai visiškai tušti. Nuo Latvijos sienos iki Panevėžio – vos keli lengvieji automobiliai. Pavienės mašinos ir automagistralėje Panevėžys – Vilnius. O šio savaitgalio naktimis, anot policijos, eismas Lietuvoje beveik visai stoja.

Policijos generalinis komisaras R. Požėla teigė, kad tikrai lengva pastebėti, kad srautai yra labai maži.

„Matosi, kad absoliuti dauguma žmonių įsiklausė kas yra sakoma“, – sakė jis.

Patikrinę dokumentus pareigūnai leidžia važiuoti į Vilnių. Prie sostinės stabdo ne policininkas, o šaulys, jis žurnalisto klausė, kur jis gyvena, kokiu adresu, kokiame miesto rajone. Šių atsakymų jam pakako – į sostinę buvo praleistas.

Įprasta trijų valandų kelionė šįkart truko keturias valandas. Dešimčiai tūkstančių – nurodyta apsisukti. Nustatyta ir girtų vairuotojų.

„Kaip nebūtų keista, dar ir šiandien važiuoti ten kur jiems nepriklauso pagal Vyriausybės nutarimą. Ir šiandien šimtais skaičiuojami automobiliai“, – sakė policijos generalinis komisaras R. Požėla.

Draudimas vykti į kitus miestus baigė galioti pirmadienį dvidešimtą valandą vakaro. Policija sako žinanti, kad daugybė lietuvių nepaisė Vyriausybės raginimų ir išvyko pas artimuosius kol ribojimai nebuvo prasidėję.

Žmonėms patariama bent neskubėti grįžti iš viešnagių, kad nesusidarytų spūstys arba nusiteikti, kad kelionė truks ilgiau. Anot Vyriausybės, po poros savaičių paaiškės ar draudimas keliauti per Velykas padėjo suvaldyti koronaviruso plitimą ir ar galima pradėti švelninti karantiną.