Eltos žiniomis, tokia grėsmė gali iškilti ne tik mažosioms politinėms jėgoms, bet ir parlamentinėms partijoms.

Nuo šių metų, norėdami dalyvauti savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose, kandidatai kartu su savo pareiškiniais dokumentais privalo pateikti ir savo biografiją. Tačiau, kaip Eltai patvirtino VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė, kai kurie politikai to nepadarė.

Rinkimų kodeksas reglamentuoja, kad kandidato – šiuo atveju, savivaldos rinkimuose į tarybos narius, į merus – vienas iš pareiškinių dokumentų yra kandidato biografija. Rinkimų kodekse yra aiškiai nustatyta, kokie duomenys turėtų būti pateikti toje deklaracijoje“, – Eltai teigė VRK pirmininkė.

„Kuomet buvo pradėta tikrinti, tiesiog gavome tokią informaciją (...), kad dalis, nedidelis procentas, tačiau dalis kandidatų nepildė biografijos laukų. Tiesiog paspaudė mygtuką, kad biografija yra užpildyta ir pateikta“, – konstatavo J. Petkevičienė.

Dėl neapdairiai pateiktų dokumentų, toliau aiškino VRK vadovė, daliai kandidatų gali tekti atsisveikinti su viltimis dalyvauti kovo mėnesį vyksiančiuose rinkimuose.

„Turės komisija vertinti šitą situaciją – ar palikti tokius kandidatus sąrašuose, leisti jiems dalyvauti rinkimuose, ar braukti iš kandidatų sąrašų“, – nurodė ji.

Visgi, toks pašalinimas iš rinkimų dėl neteisingai užpildytų dokumentų gali ir rimčiau sudrebinti savivaldos rinkimus. Rinkimus reglamentuojantys teisės aktai numato, kad partijų sąrašus turi sudaryti ne mažiau kaip pusė visų renkamų tos savivaldybės tarybos narių.

Anot J. Petkevičienės, VRK pašalinus keletą kandidatūrų, kai kurioms politinėms partijoms ar komitetams gresia visiškas pasitraukimas iš tam tikrų savivaldybių rinkimų, mat keliamų kandidatų skaičius neatitiks minimalių reikalavimų.

„Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad tose savivaldybėse, jeigu politinės organizacijos yra pateikę minimalų kandidatų skaičių sąraše ir dalis tų kandidatų būtų išbraukti iš tolesnės rinkimų eigos, tai, liaudiškai tariant, griūna sąrašas. Tame yra tokia grėsmė ir sudėtinga pakankamai situacija. Manau, kad Vyriausioji rinkimų komisija turės priimti atsakingą ir sąžiningą sprendimą“, – sakė VRK pirmininkė.

J. Petkevičienė pridūrė, kad toks šalinimas iš rinkimų sąrašų gali būti grindžiamas ne tik dėl biografijų trūkumo – tokios pat pozicijos VRK žada laikytis ir dėl kandidatų, nepateikusių tinkamų nuotraukų, privačių interesų, turto, pajamų deklaracijų.

„Tai ne vien biografijos, aišku, yra – yra ir tos pačios kandidatų nuotraukos, ir privačių interesų deklaracijos, turto deklaracijos, pajamų deklaracijos. Daugybė yra dedamųjų, ką turės Vyriausioji rinkimų komisija patikrinusi įvertinti, ar nepateikus tokių dokumentų braukiame kandidatą (iš sąrašų – ELTA) ar nebraukiame“, – pasakojo ji.
Galutinius sprendimus dėl tokių paraiškų VRK žada priimti kitą antradienį.

ELTA primena, kad viešojoje erdvėje jau anksčiau atkreiptas dėmesys į Petro Gražulio vadovaujamą „Tautos ir teisingumo“ partiją. Daliai šios politinės jėgos kandidatų gresia šalinimas iš savivaldos rinkimų, mat dešimtys partijos politikų vietoje savo nuotraukų VRK pateikė ramunių, kaktusų, vyno taurių, gamtos peizažų nuotraukas. Pats P. Gražulis tokių pažeidimų nesureikšmino ir pavadino menkniekiu.

VRK politinių organizacijų pareiškinius dokumentus turi patikrinti iki vasario 2 d.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyks šių metų kovo 5 d.