Siūlymus savivaldybių vadovai aptarė liepos 7 dieną vykusiame Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) išplėstiniame valdybos posėdyje.
„Kaip ir valdant pandemijos sukeltą krizę, taip ir dabar, savivaldybės yra pasirengusios padėti valstybės institucijoms ir kuo galėdamos prisidėti valdant užsieniečių antplūdį.

Ir nors matome, kad šiam iššūkiui tinkamai pasirengta nebuvo, o kai kurie svarbūs sprendimai nepriimami iki šiol, dabar turime laiko tik tam, kad susitelktume, girdėtume vienas kitą ir imtumėmės veiksmų kiekvienas pagal savo kompetenciją. Tik taip kontroliuosime situaciją“, – teigia LSA prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

Vyriausybei pateiktuose siūlymuose teigiama, kad savivaldybės palaiko principą lokalizuoti migrantų gyvenamąją vietą specialiai tam įrengtoje infrastruktūroje. Tačiau, kaip pabrėžiama LSA pranešime, būtina užtikrinti, kad ši infrastruktūra būtų sukurta kuo greičiau ir, praėjus 10 dienų karantinavimosi laikotarpiui, migrantai būtų joje apgyvendinti. Savivaldybės atkreipia dėmesį, kad nors jos buvo įpareigotos suteikti patalpas tik karantinavimosi laikotarpiui, akivaizdu, kad po kelių dienų jam pasibaigus migrantai vis dar liks šiose patalpose, tuo pat metu kasdien didėjant naujų migrantų skaičiui.

Kitas siūlymas susijęs su gyventojų saugumu, dėl kurio šie vis labiau nerimauja. Atsižvelgiant į tai, kad savivaldybės neturi viešosios apsaugos padalinių ar šią funkciją vykdančių savivaldybei pavaldžių įmonių, apsaugą turėtų užtikrinti Vidaus reikalų ministerijai pavaldžios institucijos arba, numačius kompensavimą, savivaldybės galėtų samdyti privačias apsaugos įmones. Komunikacija gyventojams šiuo klausimu yra taip pat labai aktuali, pabrėžia Lietuvos savivaldybių asociacija, pažymėdama, kad savivaldybės pasirengusios padėti ir prisidėti ją vykdant.

Savivaldybės, kurių teritorijoje šiuo metu apgyvendinti migrantai, akcentuoja, kad joms jau dabar kas dieną tenka daryti sprendimus dėl įvairių šiems asmenims reikalingų priemonių – asmens higienos ir švaros (pavyzdžiui, dušų, drabužių skalbimo įrenginių), medicinos bei kitų reikmenų.

Siekiant užtikrinti migrantams patenkinamas gyvenimo sąlygas ir planuojant šiuos pirkimus, savivaldybėms svarbu žinoti, kokios lėšos bus kompensuojamos, nes, kaip pabrėžia LSA, savarankiškųjų savivaldybių lėšų dalis labai ribota ir jų turi pakakti teikti viešąsias paslaugas šalies gyventojams. Taip pat svarbu įteisinti papildomą apmokėjimą tiems savivaldybių darbuotojams, kurie šiomis savaitėmis dirba viršvalandžius bei poilsio dienomis. Todėl, pasak LSA atstovų, artimiausiu metu būtina parengti aiškų savivaldybių patirtų išlaidų kompensavimo algoritmą, kuriame būtų numatytos tikslios išlaidų kategorijos.

Savivaldybių vadovai taip pat atkreipia dėmesį, kad, didėjant migrantų skaičiui, būtina kuo greičiau nustatyti ne tik jų testavimo mechanizmą, bet ir gydymo sąlygas taip, kad šalies sveikatos apsaugos sistema ir toliau veiktų sklandžiai.

Savivaldybės taip pat ragina inicijuoti Vyriausybės lygmenio reguliarius tarpinstitucinius pasitarimus, kuriuose esminiai situacijos valdymo veiksmai būtų derinami arba iš anksto aptarti su savivaldybėmis dalyvaujant Finansų, Sveikatos apsaugos ministerijoms bei kitoms susijusioms tarnyboms. Toks formatas skatintų sklandų bendradarbiavimą, sumažintų interpretacijų galimybes bei leistų laiku ir tinkamai apie sprendimus komunikuoti su vietos gyventojais, teigiama Lietuvos savivaldybių asociacijos pranešime.