Žiniasklaidoje pasirodžius skandalingai informacijai apie tai, kad premjeras S. Skvernelis valstybės lėšomis asfaltuoja kelią šalia savo namų, premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas tikina, kad visa situacija yra „meškos paslauga“ S. Skverneliui. Jis atsakymų tikisi iš Vilniaus rajono savivaldybės ir Susiekimo ministerijos.

Vilniaus rajono savivaldybė suskubo atsakyti į daugelį iškilusių klausimų.

Internetinėje savivaldybės svetainėje aiškinamas visas daug dėmesio sulaukęs procesas.

„Dėl Upės g. (Zujūnų sen.) kapitalinio remonto gyventojai į Savivaldybę kreipiasi jau kelis metus. Be to, Savivaldybė ne kartą yra gavusi Vadovybės apsaugos departamento (VAD) raštus dėl blogos Upės g. kelio būklės ir reikalavimą jį sutvarkyti, siekiant užtikrinti eismo saugumą. Zujūnų seniūnija susiduria su sunkumais prižiūrint šį kelią su žvyro danga, o nuolatiniai greideriavimo darbai reikalauja didelių kaštų“, – rašoma pranešime.

Jame teigiama, kad praėjusių metų vasarą bendruomenė „Neries slėnis“ kreipėsi į Vilniaus rajono savivaldybę dėl Upės gatvės dalies (250 metrų) asfaltavimo, dalyvaujant programoje 50-50, kur 50 proc. lėšų yra bendruomenės lėšos, 50 proc. prisideda Savivaldybė. Šios atkarpos asfaltavimo darbai buvo atlikti 2018 m. lapkričio mėnesį.

Po to ši gatvė buvo įtraukta į tikslinių objektų sąrašą, o savivaldybė kreipėsi į Lietuvos kelių direkciją dėl lėšų skyrimo kapitaliniams remonto darbams atlikti. Tačiau tada finansavimas nebuvo gautas.

„O 2019 m. vasario mėn. Vyriausybė pakeitė Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo lėšų naudojimo tvarką, pagal kurį atsisakyta tikslinių lėšų skyrimo Savivaldybės numatytiems objektams finansuoti. Upės g. kapitalinio remonto darbai, kaip ir kitų gatvių iš tikslinių objektų sąrašo, yra įtraukti į Vilniaus rajono strateginį veiklos planą, patvirtintą Savivaldybės tarybos sprendimu, todėl turi būti užtikrintas šių darbų tęstinumas“, – rašoma savivaldybės pranešime.

Atsižvelgus į daugkartinius savivaldybės prašymus dėl papildomų lėšų skyrimo, 2019 m. spalio 30 d. Vyriausybė skyrė papildomus 692,7 tūkst. eurų vietinės reikšmės keliams tiesti, rekonstruoti ir kapitališkai remontuoti.

Taip pat saugaus eismo priemonėms vietinės reikšmės keliuose diegti gausiai tautinių mažumų gyvenamoje savivaldybėje už 2015-2017 m. laikotarpį, kai lėšos nebuvo skiriamos įgyvendinant dar 2015 m. Vyriausybės patvirtintas priemones, skirtas socialinių ir ekonominių skirtumų mažinimui regionuose, kuriuose gausiai gyvena tautinių mažumų atstovai.

„Gavus papildomas lėšas ir atsižvelgiant į daugkartinius gyventojų prašymus, Zujūnų seniūno nusiskundimus dėl nuolatinės ir sudėtingos šio kelio su žvyro danga priežiūros ir didelių kaštų palaikant aukštesnės kokybės šio kelio būklę bei VAD raginimus užtikrinti tinkamą ir nuolatinę kelio priežiūrą, kadangi esama būklė kelia grėsmę saugiam eismui, taip pat įvertinus eismo intensyvumą bei siekiant užtikrinti darbų tęstinumą (dalis Upės g. jau praeitais metais buvo asfaltuota) Savivaldybė pradėjo Upės g. atkarpos remonto darbus.

Saulius Skvernelis, Gitanas Nausėda

Šiuo metu yra vykdomi maždaug 1,5 km Upės g. atkarpos paruošiamieji kapitalinio remonto darbai. Darbų sąmatinė vertė sudaro 299 973,92 eurų.

Darbus atlieka „AB Kauno Tiltai“ pagal nuo 2016 m. galiojančią sutartį dėl Vilniaus rajono savivaldybės kelių tvarkymo ir tiesimo (sutartis galioja iki šių metų pabaigos).

Tolesnis Upės g. kapitalinio remonto darbų tęstinumas priklausys nuo Vilniaus rajono savivaldybės finansinių galimybių, praneša Vilniaus rajono savivaldybė.

DELFI primena, kad antradienį 15min.lt paskelbė, kad premjeras Vyriausybės posėdyje savo gatvės remontui skyrė bene 300 tūkst. eurų.

S. Skvernelio patarėjas Tomas Beržinskas 15min.lt atsiųstame atsakyme teigė, kad sprendimus, kam konkrečiai bus naudojamos gautos lėšos, priima ne Vyriausybė ar ministerija, o pačios savivaldybės. „Premjeras nėra jūsų minimos Upės gatvės savininkas ar vienintelis naudotojas“, – teigė jis.

Gausiausių Seimo partijų pirmininkai į šį atskleistą faktą reagavo skirtingai. Opozicinių konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis užsimena apie galimybę inicijuoti tyrimą, galintį turėti ir politinių padarinių. Tuo metu „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis teigia, kad šioje situacijoje problemų tiesiog nėra.