Ne viena plungiškė suskubo komentuoti, kad rajono mokyklose išties nėra ne tik muilo ar popierinių rankšluosčių, bet ir tualetinio popieriaus. Tad ką daryti reikalo prispaustam moksleiviui?

„Kartu su savimi tampytis ritinėlį popieriaus ar braukti pirštu per sieną?“ – įpykusi svarstė įrašo feisbuke autorė. Jei mokyklose tikrai nėra elementariausių higienos priemonių, situacija, švelniai tariant, – labai nemaloni. „Žemaitis“ nusprendė pasidomėti, kaip yra iš tikrųjų.

Ką daryti moksleiviams?

Po minėtu plungiškės įrašu feisbuke netruko pasipilti komentarų. Vienos mamos pasakojo apie jų vaikų lankomose įstaigose organizuojamas rinkliavas higienos prekėms įsigyti. Kitos rašė, kad tualetinio popieriaus jų atžalos visada turi kuprinėje. Buvo ir tokių mamyčių, kurios teigė, kad jų vaikų auklėtojos yra prisakiusios tualetinio popieriaus atnešti į klasę, iš kurios, reikalui esant, galima jo pasiimti.

Pasitelkime fantaziją ir pabandykime įsivaizduoti, kaip tai turėtų atrodyti. Pamokos metu vaikas užsimano… patys suprantate ko ir lekia prie spintelės, kurioje – popierius. Tada atsiplėšia porą lapelių, nes, paėmus daugiau, mokytoja gali palydėti nepatenkintu žvilgsniu. O ir klasės draugai gali suprasti, kokiu tikslu keliaujama į tualetą. Pripažinkime, kad net suaugusiam žmogui tokia situacija būtų nemaloni, o ką kalbėti apie mokinius. Juk juos tai priverstų sudegti iš gėdos.

Bet šis scenarijus – dar ne pats blogiausias. Jei gamta pašauktų per pertrauką? O klasė tolokai, arba, dar blogiau, užrakinta?

Ką tada daryti? Atlikti reikalą ir, nenusišluosčius, užsitraukti kelnes? Paaiškėjo, kad net ir tai pradinukams – jokia naujiena. Mat viena iš į diskusiją įsitraukusių mamų nepabijojo parašyti, kad jos vaikas iš mokyklos neretai grįžta „pritepliotomis“ apatinėmis kelnaitėms, nes su savimi jis tualetinio popieriaus nesinešioja, o nubėgti į klasę, kai spaudžia reikalas, laiko jau nebelieka. Pasak mamos, būna, kad jos atžala ir susilaiko, o tada, grįžęs namo, skundžiasi pilvuko skausmais.

Mokyklose – atgyvenos

Mamoms aktyviai diskutuojant, į dienos šviesą išlindo ir kita mokinius kamuojanti bėda – mokyklų tupyklos. Taip! Jūs teisingai perskaitėte! Nors gyvename XXI amžiuje, naudojamės kasdien modernėjančiomis technologijomis, vaikai mokosi pasitelkdami kompiuterius ir išmaniąsias lentas, tačiau gamtinius reikalus yra priversti atlikti tupėdami virš skylių. Tokių atgyvenų jau seniai niekur nelikę, bet štai švietimo įstaigos jas iki šiol saugo it kokį brangų sovietinį paveldą.

Anot plungiškių mamų, kai kurie vaikai ne tik nemoka naudotis tokiais tualetais, bet ir bijo jų. „Nemoku daryti į skylę, bijau“, – esą guodžiasi dažnas.

Tiesą sakant, sekant mamų diskusiją, buvo sunku patikėti tuo, kas rašoma. Juk net viešuosiuose tualetuose dabar aplinka – moderni, tvarkinga. Vietoj skylių grindyse visur – naujausi klozetai! Antai Plungės rajono savivaldybė, remontuodama savo tualetus, net bidė įsirengė, kai tuo tarpu vaikai tebėra priversti kankintis su tupyklomis.

„Žemaitis“ paprašė mamų nufotografuoti jų vaikų lankomų mokyklų tualetus. O kai sulaukėme šių nuotraukų, realybė dar labiau apkarto, mat jos gerokai pranoko vaizduotėje susikurtus vaizdus. Daugumoje rajono švietimo įstaigų tualetų iš tiesų „puikuojasi“ mokinių vadinamos skylės. O ir higiena čia visai nekvepia. Deficitas – ne tik tualetinis popierius, bet ir muilas bei popieriniai rankšluosčiai.

Higienos problemos – sprendžiamos

O gal iš tikrųjų mokyklos neprivalo aprūpinti higienos priemonėmis? Gal tikrai tėvai patys turi pirkti tualetinį popierių ar nešti pinigus į vadinamąjį klasės biudžetą šioms reikmėms?

To pasiteiravome trijų Plungės mokyklų vadovų. Senamiesčio mokyklai vadovaujantis Paulius Zakalskis netruko viską išaiškinti. Pasak jo, mokyklos tualetuose sudarytos sąlygos rankų higienai: į praustuves tiekiamas karštas vanduo, prie jų įrengti rankų džiovintuvai, pasirūpinta ir skystu muilu. Tik tualetinis popierius, anot vadovo, šiose patalpose neužsibūna.

P. Zakalskis tikino, kad tualetinio popieriaus laikymas tualetuose sukeldavo papildomų rūpesčių: ritinėliai būdavo sumetami į klozetus (dėl to užsikimšdavo kanalizacija), jais neva buvo „papuošiami“ ir koridoriai. Būtent dėl to nuspręsta tualetinį popierių laikyti klasėse.

Direktorius pasakojo, jog šiais metais mokykla planuoja nusipirkti užrakinamus laikiklius tualetiniam popieriui. Juos ketinama pritvirtinti bendrose tualetų erdvėse.

Tikino besilaikantys higienos normų

„Babrungo“ progimnazijos direktorė Janina Pociutė nebuvo tokia iškalbinga. Raštu vadovė informavo, kad jos vadovaujama mokykla rūpinasi, jog tualetuose būtų asmens higienos priemonių (tualetinio popieriaus, muilo, vienkartinių rankšluosčių). Esą yra paskirtas už tai atsakingas asmuo.

Kad šioje mokykloje nėra didelių problemų higienos atžvilgiu, tikino ir šią įstaigą lankantys mokiniai. Pasak jų, progimnazijos tualetai – tvarkingi, tualetiniu popieriumi taip pat aprūpinama. Esą retai kada jo nebūna.

Apie situaciją „Ryto“ pagrindinėje mokykloje žurnalistus informavo direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams Marius Vauras. Pasak jo, „Ryto“ mokykla vadovaujasi sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintomis higienos normomis.

Bet ar tikrai? Mat „Žemaičio“ kalbintos plungiškės mamos teigė, kad būtent šioje mokykloje nėra jokių higienos priemonių, o mokiniai priversti naudotis tupyklomis. Ar tai reiškia, kad mes skirtingai suprantame tas normas? Nors ministro įsakyme aiškiai juodu ant balto parašyta, kad tualeto patalpoje turi būti praustuvas ir asmens higienos priemonių: tualetinio popieriaus, muilo, rankų džiovintuvas (ar vienkartinių rankšluosčių).

Tokių priemonių „Ryto“ mokyklos mokiniai savo įstaigoje nėra net matę. Tad apie kokį reikalavimų laikymąsi kalbama?