Gal dabar tikrina mažiau, bet jei jau pagauna – iškart bauda? Tokius klausimus kėlė į redakciją skambinęs skaitytojas.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vadovas Ramūnas Matonis akcentavo, kad dėl baudos skyrimo ar automobilio apgręžimo ir tiesiog įspėjimo, esant potencialiam judėjimo tarp savivaldybių ribojimo pažeidimui, sprendžiama, atsižvelgiant į situaciją.

Pasak jo, per praėjusį savaitgalį Lietuvoje apgręžti 963 automobiliai. Iš viso dėl karantino pažeidimų per pastarąjį savaitgalį išrašyti 393 protokolai. Iš jų 51 protokolas išrašytas dėl judėjimo apribojimų pažeidimų.

Priklauso nuo situacijos

Policijos departamento atstovas patikino, kad tikrai nėra taip, jog kiekvienas automobilis, kuris kerta ar ruošiasi kirsti kitos savivaldybės ribas, neturėdamas tam teisės, numatytos pagal karantino sąlygų reglamentavimą, yra baudžiamas bauda.

Judėjimo tarp savivaldybių taisykles ir sąlygas, galiojant judėjimo tarp savivaldybių ribojimams, galite rasti čia.

„Apgręžimas ar bauda – priklauso nuo situacijos. Kiekviena situacija vertinama individualiai. Jeigu pareigūnai mato, kad žmogus tai daro ne pirmą kartą, bando pravažiuoti per kitą postą, tai tada taip, jam skiriama bauda.

Ramūnas Matonis

Jeigu žmogus tiesiog pamiršo dokumentą, tai jo niekas tikrai nebaus. Jeigu matosi, kad pažeidėjas yra piktybinis, tai jis gali būti baudžiamas ir be įspėjimo“, – paaiškino R. Matonis.

Gali būti sustabdyti ir savivaldybės ribose

Praėjusią savaitę, anot policijos Komunikacijos skyriaus vadovo, pareigūnų darbą postuose prie įvažiavimų ir išvažiavimų į savivaldybes sunkino snygis.

„Praėjusią savaitę daug kas priklausė nuo oro sąlygų – oro sąlygos neleido įrengti postų. Tada kontrolė postuose vyko sudėtingiau, todėl buvo orientuojamasi labiau į kitus pažeidimus – saviizoliacijos patikrinimai, būriavimasis ir panašiai“, – sakė R. Matonis.

Savaitgalį, jo teigimu, postai prie įvažiavimų ir išvažiavimų tikrai buvo.

„Savaitgalį postai buvo, tik jie nebebūna nuolatiniai ir yra keičiami kas kažkiek valandų. Iš anksto neskelbiame nei vietų, nei laiko, tai jie gali atsirasti bet kur ir bet kada“, – teigė Policijos departamento atstovas.

Nereiktų nustebti, jei mažesnėse savivaldybėse automobiliai buvo ar bus dažniau stabdomi pačios savivaldybės viduje, o ne prie įvažiavimo į ją ar išvažiavimo iš jos.

„Mažesnėse apskrityse tai vyksta dažniau, nes lengviau pastebėti automobilius. Didžiuosiuose miestuose labai sunku suprasti, kuris yra matytas automobilis ir nuolatinis gyventojas, o kuris – nematytas automobilis. Mažesniuose miestuose pareigūnai daugmaž žino ir pažįsta automobilius, tai jiems lengviau pastebėti naują, nepažįstamą ir nematytą automobilį“, – kalbėjo R. Matonis.

Sostinėje išlieka ir mobilūs, ir stacionarūs punktai

Kaip informavo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Julija Samorokovskaja, dėl COVID-19 pandemijos grėsmės pratęsus karantiną Lietuvoje iki vasario 28 d., iki šios datos buvo pratęstas ir judėjimo tarp savivaldybių ribojimo laikas. Todėl Vilniaus apskrityje išliko tiek mobilus, tiek ir stacionarus patikros postai.

Jos teigimu, per šį savaitgalį Vilniaus apskrityje (sausio 30-31 dienomis) buvo sustabdyta / patikrinta virš 15 000 automobilių, apsukti 269 automobiliai. Surašyta 18 administracinių nusižengimo proktokolų už karantino nesilaikymą.

„Lietuvos Respublikos teritorijoje ribojamas asmenų judėjimas tarp savivaldybių, išskyrus atvejus, kai vykstama: į savo gyvenamosios vietos savivaldybę; į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę dėl artimųjų giminaičių mirties; į darbą (darbo reikalais), kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje; į aptarnaujančius tarptautinius keleivių maršrutus oro, jūrų uostus, autobusų stotis ar iš jų; dėl sveikatos priežiūros paslaugų“, – priminė policijos atstovė.

Karantinas Lietuvoje tęsiasi nuo lapkričio 7 d., nuo gruodžio 16 d. pradėtos taikyti griežtos priemonės. Remiantis praėjusį trečiadienį ministrų kabineto priimtu sprendimu, karantinas pratęstas iki vasario 28 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (528)