Šių metų rugsėjį Jauniūnuose (Joniškio rajonas) bus minimos 776-sios Saulės mūšio metinės, tačiau prieš keletą metų prasidėjusios memorialo statybos nebevyksta nuo žiemos, rašo "Šiaulių kraštas".

Paskutiniai darbai buvo atlikti prieš užšąlant. Pasodinti lapuočiai ir spygliuočiai medeliai skendo vandenyje. Lapuočiai prigijo, tačiau mažos pušaitės - tik kur ne kur. Jas jau stelbia ir sparčiai auganti žolė. Lėšų pasėti vejai tinkamą žolę pritrūko.

Pastaruoju metu apie Saulės mūšio įamžinimą beveik nieko negirdėti. Su vietos valdžia, Jauniūnų kaimo bendruomene susitikęs Lietuvos kultūros fondo pirmininkas Hubertas Smilgys ragino daugiau viešai pristatyti istorinį Saulės mūšį, jo svarbą, ieškoti kontaktų su Vyriausybe, Seimu, kad skirtų lėšų. Esą geriau žinomas rajoną reprezentuojantis Žagarės Vyšnių festivalis, o ne Saulės mūšio vieta.

Pasak Joniškio rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Voldemaro Bandžiuko, šiemet gauta 50 tūkst. Lt litų, tad "realių darbų praktiškai nevyks". Sutartis su anksčiau dirbusia firma "Luidas" nutraukta, nes nebebuvo finansavimo. Dėl tos pačios priežasties konkursas naujam rangovui parinkti šiemet taip pat nebus organizuojamas.

Pasak Gataučių seniūnijos, kurios teritorijai priklauso Jauniūnai, seniūnės Janinos Kadienės, skauda širdį dėl medelių. Seniūnė sakė, kad savo jėgomis stengiamasi memorialo vietoje nušienauti žolę dalgiais. Jau sutarta su savivaldybės administracija, kad iš seniūnijos aplinkos tvarkymui skiriamų lėšų bus perkama ir sėjama žolė bent prie mūšio vietą nuo seno simbolizuojančio akmens, prie kurio ir šiemet teks organizuoti minėjimą.

Saulės mūšio įamžinimo darbai nuolat stringa. Memorialo idėja gimė beveik prieš du dešimtmečius, tačiau tik 2008 m. iš Privatizavimo fondo mūšiui įamžinti gauti pirmieji 460 tūkst. Lt. Už juos išpirkta žemė, parengtas techninis projektas, atlikti kiti parengiamieji darbai. 2009-aisiais darbai buvo iš viso sustoję.

2010 m. dar buvusio rajono mero Romaldo Gadeikio ir Šiaulių krašto bičiulių parlamentinės grupės iniciatyva buvo rinkti parašai kreipimuisi į Vyriausybę, raginant skirti daugiau lėšų. Tada atseikėtas 1 mln. Lt.

Praėjusiais metais darbams Vyriausybės buvo skirti 650 tūkst. Lt. Už juos toliau tvarkytas tvenkinys: įrengti šlaitai, pastatyta kūlgrinda, sutvarkyta vieta, kur stovėjo senasis paminklinis akmuo, pasodintas parkas.

Viso Saulės mūšio vietos sutvarkymo projekto vertė - daugiau kaip pustrečio milijono litų. Memorialui užbaigti dar trūksta maždaug milijono.

Saulės mūšio vieta yra įrašyta į Lietuvos Respublikos istorijos paminklų sąrašą.