Tai paaiškėjo po pirmadienį vykusio valdančiųjų politinės tarybos posėdžio. Jis įstrigo jau ties pirmuoju klausimu – anot koalicijos lyderių, net nepriėjus prie šauktinių.

O nuomonės dvejopos, jei ne trejopos. „Tvarkiečiai“ įsikibę į referendumo dėl šauktinių organizavimą, socdemai ir „darbiečiai“ tam nepritariau. Negana to, valdančiųjų partijų lyderiai neslepia, kad balsavimas dėl šauktinių sugrąžinimo nebus vieningas.

Svarstys po rinkimų

Šauktinių klausimas jau guli Seimo darbotvarkėje. Šią savaitę prasidėsiančioje pavasario sesijoje tai bus vienas pirmųjų klausimų, bet balsavimas vyks tik po antrojo merų rinkimų turo.

Loreta Graužinienė
„Šauktiniai bus įtraukti (į posėdžių darbotvarkę – DELFI) kitą savaitę. (…) Skubos tvarka“, - sakė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Pasak jos, svarstymas nukeltas į kitą savaitę ne dėl rinkimų, o dėl Kovo 11-osios ir su ja susijusių Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 25-mečio renginių.

Seimo pirmininkė neslepia – vienybės valdančiųjų gretose šiuo klausimu nėra. „Frakcijos apsitars ir mes matysime jau nuotaikas kitą savaitę“, - teigė G. Graužinienė.

„Tvarkiečiai“ įsikibo į referendumą

Na, o „Tvarka ir teisingumas“ laikosi savo ir reikalauja referendumo dėl šauktinių. „Tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas žurnalistams pareiškė pasisakantis už stiprią kariuomenę, bet nebūtinai už šauktinius joje.

Rolandas Paksas
„Mano asmeninė nuostata – kad mūsų kariuomenė turi būti stipri. Ir viską reikia padaryti, kad jinai būtų stipri. Ar tai šauktinių kelias, ar tai profesionalų kelias – apie tai reikia kalbėti“, - svarstė europarlamentaras.

Jis neslėpė palaikantis partiečio Kęsto Komskio siūlymą dėl referendumo.

„Kuo daugiau mes klausime visuomenės, kuo daugiau gausime atsakymų iš visuomenės, kuo daugiau visuomenė palaikys politikų sprendimus, tuo bus sveikiau valstybei“, - sakė R. Paksas.

Čia Darbo partijos lyderė L. Graužinienė pareiškė prieštaraujanti referendumo iniciatyvai.

„Nedažnai prieštarauju prezidentui, bet šioje vietoje tikrai turiu kitą nuomonę“, - teigė Seimo pirmininkė.

A. Syso apklausos: už šauktinius – tik kas dešimtas

Vienas socdemų lyderių Algirdas Sysas teigė nepalaikantis referendumo idėjos ir pasidalijo savo įžvalgomis apie šauktinių sugrąžinimą. Politikas pasakojo pats atlikęs nedideles gyventojų „apklausas“, kurios parodė tikrai skeptiškas visuomenės nuotaikas.

Algirdas Sysas
„Bevažinėjant rinkimuose ar susitinkant su įvairiomis auditorijomis įvairiuose Lietuvos miestuose aš dariau tokias „mini apklausas“. (…) Na, sakykim taip, geriausiu atveju – iki 10 proc. palaiko šauktinių kariuomenę. Vadinasi, mes turime pirmiausiai pravesti didelį aiškinamąjį darbą visuomenei – kodėl mes turime tai daryti“, - kalbėjo A. Sysas.

Valstybės gynimo tarybos sprendimą dėl šauktinių socdemas vadino „staigiu“ ir neslėpė, jog pats yra profesionalios kariuomenės šalininkas.

„Visko gali būti. Neturiu tokio prietaiso, kuris dabar iš tolo man parodytų, kas kaip balsuoja. Aš pritariu profesionalų kariuomenei“, - sakė A. Sysas.

Pasak jo, socdemų frakcijoje nuomonės dėl šauktinių yra „skirtingos“. Tokios pat „skirtingos“ nuomonės – ir Darbo partijos bei „tvarkiečių“ frakcijose. Taigi valdančiojoje daugumoje kol kas nematyti garantijų, jog šauktinių sugrąžinimui bus pritarta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2541)