„Visa Lietuva kalba apie asmens duomenų apsaugą. Išleistas paketas įstatymų, tai reglamentuojančių, bet pati KAM, skelbdama šauktinių sąrašus, šio įstatymo nesilaiko“, – pastebėjo skaitytojas.

Jo teigimu, prie kiekvieno šauktinio duomenų šiuo metu gali prieiti, kas tik nori.

„Tai reiškia, kad nė vienas iš mūsų nėra neapsaugotas. LR aukščiausia valdymo institucija taip daro. Tai normalu? Ar valdžios vyrams bei moterims tai leistina?“, – klausė jis.

Dainiaus teigimu, keisčiausia, kad tokią klaidą padarė tokia ministerija, kuri būtent ir turėtų rūpintis savo piliečių saugumu.

„Nemanau, kad nors vienas iš mūsų norėtų, kad pasinaudoję šia informacija kiti asmenys pasiimtų kokį telefoną ar paskolą. Tai nebūtų sunku padaryti“, – mano skaitytojas.

Savo ruožtu KAM atstovų teigimu, šaukiamųjų į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašas (vardo raidė, pavardė, gimimo data, karo prievolininko kodas ir kita su šaukimu susijusi informacija) skelbiamas viešai, vadovaujantis Lietuvos Respublikos asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo 5 straipsnio 3 dalimi ir įgyvendinant Lietuvos Respublikos karo prievolės įstatymo 6 straipsnio 5 dalies nuostatas.

„Krašto apsaugos sistemos įgaliotos institucijos Lietuvos Respublikos karo prievolininkų asmens duomenis tvarko karo prievolės administravimo tikslais“, – teigiama jų atsakyme.

Sąrašą paskelbė pirmadienį

DELFI primena, kad pirmadienį viešai paskelbtas naujas šauktinių sąrašas. Jame – 30 228 jaunuolių pavardės.

Į šaukimo sąrašus įtraukti 1990 – 1996 metais gimę vaikinai (nuo 19 iki 26 metų įskaitytinai), kuriems pagal Krašto apsaugos ministerijos turimus duomenis, karo prievolė nėra atidėta. Iš viso tokių jaunuolių yra apie 100 tūkstančių. Atlikti pareigą tėvynei šiemet bus kviečiami 3 tūkst. jų.

Interneto svetainėje veikia ir greita paieškos sistema, leidžianti karo prievolininkams pasitikrinti, ar jie yra įtraukti į šių metų nuolatinės privalomosios pradinės tarnybos sąrašus. Būtina įvesti asmens vardą, pavardę, gimimo datą ir paskutinius du asmens kodo skaitmenis – tai šių metų naujovė.

Teigiamo atsakymo atveju, nurodomas konkretus regioninis sąrašas ir eilės numeris jame.

Tiesa, ir nežinantys šių asmenų duomenų, gali pamatyti visą sąrašą. Jį siūloma parsisiųsti.

Esate sąraše? O gal į jį pateko jūsų pažįstamas? Prašome Jūsų – pasidalinkite mintimis apie tai, kaip dabar pasikeis šauktinių gyvenimas. O Gal žinote tų, kurie džiaugiasi patekę į sąrašus? Pasidalinkite! Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: