„Sunki situacija su laisvu laiku kariuomenėje“, – taip savo laišką DELFI pradėjo vienas šauktinis (vardas ir pavardė redakcijai žinomi), kuris teigia į kariuomenę atėjęs savo noru, tačiau jau pradėjęs tarnybą kartu su kitais esą buvęs sutiktas nepagarbiais žodžiais.

„Dauguma savanorių pasirinko atlikti pareigą Lietuvos kariuomenėje tikėdami, jog čia būsime gerbiami ir mus laikys žmonėmis, o ne lies savo pyktį ant mūsų, būsimų Lietuvos gynėjų.

Žinojome, jog renkamės ne vasaros stovyklą, kad bus sunku, taip ir yra. Bet problema – ne fizinis krūvis. Esmė ta, jog tik atėję į taip šiuo metu garbinamą kariuomenę buvome sutikti tokiais žodžiais, kaip „dalbajobai“, – tikino šauktinis.

Tokį įspūdį jis tikina susidaręs tarnybos Juozo Vitkaus Inžinerijos batalione. Šio bataliono kariai – vieni dažniausiai sutinkamų Lietuvoje, mat viena inžinerinio bataliono užduočių – vykdyti išminavimo darbus. Tokio darbo išminuotojams netrūksta, tačiau skundą išliejęs šauktinis tikino, kad jis labiausiai pasigenda laisvalaikio.

„Esame atskirti nuo aplinkos naujienų. Po pirmo išleidimo buvo sunku net grįžti, nežinai kas darosi aplinkui. Būna dienų kai nėra jokio laisvo laiko, kartais tris dienas iš eilės, o laisvo laiko metu praktikuojam stovėseną „ramiai“ po kelias valandas, ar žygiuojame, kai visi senai moka ta daryti“, – skundėsi karys.

Jo teigimu, batalione tarnybos sąlygos nėra pavyzdinės: vienoje kuopoje, kur tarnauja 128 karių, veikia tik viena skalbimo mašina, ir tai ne visada.

O džiovyklos šlapių drabužių esą neišdžiovina, todėl kariai piversti sportuoti sudrėkintais ir smirdinčiais drabužiais. Be to, anot šauktinio, sekmadieniais kuopoje baigiasi muilas, nebūna vienkartinių rankšluosčių, esą netgi nebūna tualetinio popieriaus.

„Ypač dažni išsidirbinėjimai iš karių – aukštesnio rango kariškiai išlieja savo asmenines problemas ir vaiko karius kaip gyvulius“, – tikino šauktinis, pabrėžęs, jog į batalioną tarnauti paskirti kariškiai nesulaukia, kada bus išleisti namo – esą turėtų išleisti kiekvieną savaitgalį po priesaikos, bet jis tikina į namus bus išleistas tik gruodį.

„Tai demotyvuoja karius, nėra logiško paaiškinimo, kodėl jie nori laikyti mus uždarytus kaip kalėjime. Labai daug savanorių gailisi, kad pasirinko tarnybą Juozo Vitkaus Inžinerijos batalione, nes jų vienintelė motyvacija – tai artimieji, bet ir praleisti laiko su jais namuose negalima“, – skundėsi karys.

Ragino netylėti ir kreiptis anonimiškai

Tačiau DELFI pasiteiravus kariuomenės, ar yra tekę sulaukti skundų ar užfiksuoti įžeidinėjimo atvejų minėtame batalione, Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento atstovas, kapitonas Gintautas Ciunis atsakė, jog apie karių įžeidinėjimą arba žeminimą negali būti nė kalbos.

„Natūralu, kad kariuomenėje kartais vartojamas griežtas tonas, tačiau negali būti net kalbos apie karių įžeidinėjimą arba žeminimą – iš kariuomenės tai seniai išgyvendinta, negana to, jei pasitaikytų tokių atvejų, tai būtų traktuojama kaip karių Drausmės statuto pažeidimas, už ką yra baudžiama.

Dėl tokių atvejų kariai privalo kreiptis į aukštesnius vadus, taip pat gali kreiptis į KAM Generalinę inspekciją, kurios kontaktai yra nurodyti kiekvienose kareivinėse“, – patarė kpt. G. Ciunis.

Į DELFI klausimą, ar skundą parašęs šauktinis kreipėsi į vadus arba KAM generalinę inspekciją, iki antradienio vakaro šauktinis dar nebuvo atsakęs. Tiesa, kariuomenės atstovai patikino, kad jokių oficialių skundų iki šiol nėra sulaukę, nors tokiais atvejais, ypač, jei kalbama apie patyčias, kariai raginami netylėti ir kreiptis į būrio, kuopos ar tiesiai į bataliono vadus. Taip pat galima kreiptis anonimiškai į Generalinę inspekciją.

Vis dėlto kariuomenės atstovas patvirtino, jog batalione yra tam tikrų problemų dėl laisvalaikio, mat pavyzdžiui, šiuo metu kareivinėse vyksta remontas. Tačiau minėtos buitinės problemos, pavyzdžiui, tualetinio popieriaus trūkumas, kariuomenės atstovui sukėlė tam tikrą nuostabą.

„Skalbimo mašinų yra pakankamai. Dėl didelės apkrovos net ir profesionalioje technikoje kartais atsiranda smulkūs gedimai, kuriuos reikia pašalinti, todėl veikiančių mašinų skaičius laikinai sumažėja. Džiovyklos yra paskaičiuotos tarnaujančių karių skaičiui ir jos veikia. Priežasčių, dėl ko drabužiai kartais nevisiškai išdžiūva, gali būti pačių įvairiausių, tačiau jos dažniausiai susijusios ne su džiovyklų techninėmis galimybėmis, bet su netinkamu jų naudojimu“, – sakė G. Ciunis.

Be to, pabrėžiama, kad tualetinio popieriaus trūkumas gali atsirasti todėl, kad savaitgalį nebūna įgulų aptarnavimo tarnybos – civilių, tad gali būti, kad prieš savaitgalį pasitaiko atvejų, kai dėl vienokių ar kitokių priežasčių, pavyzdžiui, kai kariai pasiima tualetinį popierių į pratybas, jis baigiasi. Bet tai esą smulki problema.

Kalbėdamas apie laisvalaikį, kariuomenės atstovas pažymėjo, kad kariai turi oficialų laisvą laiką pagal patvirtintą dienotvarkę, tačiau išimtinais atvejais, jei kariai pratybų ar paskaitų metu nepasiekia iškeltų tikslų, jiems gali būti taikomas papildomas kovinis rengimas.

„Dėl rikiuotės pratybų. Stovėsena „Ramiai“ – tik vienas iš rikiuotės elementų, kuris yra treniruojamas ir kaip ir kitos rikiuotės komandos (stovėsenos, sukiniai vietoje, sukiniai žygiuojant ir kt.), tai toks pats svarbus mokslas, kai ir kitos karinės disciplinos.

Labai svarbu, kad kariai visus rikiuotės veiksmus mokėtų atlikti būrio ar kuopos sudėtyje. Todėl tam reikalinga įdėti daug darbo ir pastangų. Prireikus rikiuotės užsiėmimai yra vykdomi papildomai saviruošos ar laisvalaikio metu, tačiau jokios pratybos nevyksta ištisai, kaip ir visi mokymai, pratybos turi pertraukas“, – teigė kpt. G. Ciunis.

Jis taip pat pažymėjo, kad pasibaigus baziniam ir specialisto rengimui, savaitgaliais ir LR darbo kodekse nustatytomis švenčiu dienomis, jeigu nevyksta mokymai ar lauko pratybos, NPPKT kariams pagrindinio karinio vieneto vado raštišku įsakymu suteikiamas laisvas nuo tarnybos laikas išleidžiant juos iš karinės teritorijos.

„Tačiau išleidimas gali būti ribojamas dėl įvairių priežasčių – masinių susirgimų, planinių arba papildomų pratybų, budėjimo ir panašių priežasčių“, – sakė kariuomenės atstovas.

Jis taip pat paragino karius, pastebėjus galimus Kario etikos, Drausmės statuto ar kitus pažeidimus netylėti – informuoti apie tai aukštesnius vadus, taip pat ir kreiptis į KAM Generalinę inspekciją, kurios kontaktai yra nurodyti kiekvienoje kuopoje.