„Galėtų būti svarstoma (nebepratęsti – ELTA), bet mes turime įvertinti kelias aplinkybes. Viena aplinkybė yra pozityvi, kad krizė pasienyje yra sumažėjusi, bet ji nėra pasibaigusi. Mes galime pasižiūrėti ir kiek bando Latvijoje brautis per sieną, toje pačioje Lenkijoje niekas nenurimę. Prie Lietuvos sienos taip pat pasitaiko atvejų, galbūt jų dabar yra sumažėję, nes yra žiema, bet ateina pavasaris ir nežinau, kaip bus“, – „Žinių radijui“ teigė P. Saudargas.

Vis tik, pasak Seimo vicepirmininko, sprendžiant dėl nepaprastosios padėties pratęsimo labai svarbu įvertinti ir dar vieną aplinkybę – Rusijos pajėgų sutelkimą Ukrainos pasienyje. P. Saudargas įsitikinęs, kad Rusijai keliant įtampą pasienyje, taip pat bus bandoma kelti įtampą, pasinaudojant neteisėtais migrantais, ir Lietuvos pasienyje.

„Čia tikrai bus režisuojama iš vienos varpinės – iš Kremliaus varpinės. Tai, jeigu bus keliama įtampa tenai, mano supratimu, bus keliama ir čia, ir Baltijos valstybės nebus paliktos be įtampos. O čia jau vieną kartą pasitarnavusia schema – migrantais – taip pat gali būti vėl stipriau eskaluojama. Todėl šias aplinkybes Seimas turėtų vertinti“, – sakė P. Saudargas.

„Nenorėčiau užbėgti už akių, koks bus tas sprendimas, kol kas sprendimas vis tik yra, kad tęstume nepaprastąją padėtį, nes tam ir buvo sušaukta neeilinė sesija po Naujųjų metų, bet vėlgi dar savaitė, pasižiūrėsime, kaip viskas atrodo, kokia yra dinamika“, – taip pat pažymėjo jis.

Savo ruožtu prezidentas Gitanas Nausėda antradienį „Žinių radijui“ teigė, kad migrantų krizė šiuo metu yra išspręsta, todėl vertėtų svarstyti nepaprastosios padėties pasienio ruože su Baltarusija atšaukimą. Prezidento teigimu, pratęstoje Seimo sesijoje reikėtų priimti būtinas konstitucines pataisas, kurios išspręstų tiesioginių mero rinkimų problemą.

ELTA primena, kad nuo lapkričio 10 d. pasienio ruože prie Lietuvos sienos su Baltarusija ir 5 kilometrų į valstybės gilumą nuo jo bei užsieniečių apgyvendinimo vietose mėnesiui buvo įvesta nepaprastoji padėtis.

Galiojant nepaprastosios padėties režimui negalimi Konstitucijos pakeitimai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)