Atraminė Vilniaus miesto klinikinė ligoninė, išskyrus akušerijos ir vaikų ligų paslaugas teikiančius padalinius, kaip ir praėjusių metų gruodžio mėnesį, pasirengusi priimti tik COVID-19 ligonius. Nuo penktadienio čia pradeda veikti 50 aktyvaus gydymo ir 6 reanimacijos ir intensyviosios terapijos vietos.

Kaip teigia Santaros klinikų direktorė valdymui Aušra Bilotienė Motiejūnienė, esant sudėtingai situacijai ir daugėjant sunkesnių būklių pacientų regione, perorganizuojamas darbas, perskirstant pacientų srautus, numatytas alternatyvus planas: pritrūkus aktyvaus gydymo lovų, pasirengta jų skaičiaus didinimui, visą savaitgalį bus išrašomi pacientai.

Santaros klinikose gydomi tik vidutiniškai sunkios ir sunkios būklės pacientai. Antrosios bangos laikotarpiu didesnė pacientų dalis buvo vyresni nei 75 metų, trečiosios bangos metu didesnis pacientų, gydomų stacionare, skaičius yra 51-60 metų amžiaus grupės.

Kaip teigia direktorė valdymui A. Bilotienė Motiejūnienė, jei lygintume gruodžio mėnesio sergamumo pakilimą su pavasariniu, be susirūpinimo sergančiųjų skaičiaus didėjimu vis dėlto turėtume pripažinti, kad situacija šiandien yra stabilesnė, nes turime klinikose susiformavusį kolektyvinį imunitetą, t. y. nė procento nesiekiantį sergančių COVID-19 medikų skaičių, turime mums padedančių savanorių, o svarbiausia – jau daugiau patirties organizuojant, perskirstant srautus ir teikiant kitas pacientams reikalingas paslaugas.

Santaros klinikų medikai, matydami nemąžtantį sergamumą COVID-19 liga, Priėmimo skyriuose apsilankančių pacientų augančius srautus, rekomenduoja visiems ir toliau stengtis vengti nebūtinų kontaktų, atsisakyti išvengiamų kelionių, susibūrimų, dėvėti veido apsaugos priemones.

Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje užimta 87 proc. aktyvaus gydymo vietų ir 100 proc. – reanimacijos ir intensyviosios terapijos. Kitose atraminėse ligoninėse padėtis tokia: Ukmergės ligoninėje užimta 89 aktyvaus gydymo vietos, reanimacijos ir intensyviosios terapijos – 29 proc., Alytaus S. Kudirkos ligoninėje – 55 proc. aktyvaus gydymo vietų ir 50 proc. – reanimacijos ir intensyviosios terapijos, Druskininkų ligoninėje – 40 proc. aktyvaus gydymo vietų, Trakų ligoninėje – 100 proc.

Santaros klinikose aktyvaus gydymo vietų užimta 76 proc. (121 pacientas, 5 pacientai – iki 18 metų), reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose – 98 proc. (44 pacientai).