„Kaip mes benorėtume, kad būtų greičiau, bet suprojektuoti ir pastatyti naują Vaiko raidos centro pastatą užtruks 2-2,5 metų. Šiam laikotarpiui mes Vaiko raidos centro pacientų negalime palikti tose sunkiose sąlygose, kuriose jie yra dabar“, - sakė laikinasis Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų vadovas Justinas Ivaška po susitikimo su "valstiečių-žaliųjų" lyderiu Ramūnu Karbauskiu Seime.

Pasak jo, centrą laikinai planuojama įkelti į tam pritaikytas Vaikų ligoninės Ortopedijos ir traumatologijos centro patalpas Santariškių gatvėje ir Vidaus ligų skyriaus, Reabilotologijos centro patalpas Kairiūkščio gatvėje.

„Jas galima su minimaliomis sąnaudomis per maždaug pusę metų pritaikyti taip, kad Vaiko raidos centro pacientai gautų kokybišką ir saugią pagalbą statybų laikotarpiu, ir tikrai šituos du metus gyventų geriau negu dabar“, - sakė J. Ivaška.

Santaros klinikų vadovas patikino, kad optimizuojamų skyrių pacientai dėl pertvarkos nenukentės.

„Tai yra administracinė reforma, nėra mažinamas lovų skaičius. Vaikams sąlygos nei ortopedijos, nei traumatologijos skyriuose nebus pablogintos. Patalpos susideda ne tik iš palatų vaikams, bet ir iš administracinės, techninės paskirties patalpų. Šiuo metu, kai tai yra atskiri skyriai, atskiri centrai, tai natūralu, kad šios administracinės ir techninės patalpos dubliuojasi, o jas naudojant racionaliau – ir Vaiko raidos centro personalui, ir pacientams atsiras vietos, ir nenukentės ortopedijos ir traumatologijos skyrių pacientai“, – sakė J. Ivaška.

Pasak laikinojo Santaros klinikų vadovo, persikraustymui dabar ruošiamasi, planuojama, kad realus centro persikėlimas vyks per vasarą. Jis paaiškino, kad centras negali likti Žvėryne todėl, kad ten sąlygos yra daug blogesnės nei ten, kur vaikus planuojama iškelti.

„Nuodėmė yra vaikus dabar laikyti blogesnėse sąlygose, jeigu galima jas nors truputėlį pagerinti“, – sakė J. Ivaška.

Vaiko raidos centro ir prakiurusio stogo klausimas aktualus jau daugiau nei 7 metus. 2017 m. smarkiai pablogėjo avarinio pastato, esančio Vytauto g. 15 teritorijoje, būklė. Kol vyks naujo pastato projektavimas ir statyba (2,5 m.), iškilo būtinybė laikinai Vaiko raidos centro Ankstyvosios reabilitacijos ir Vaikų psichiatrijos skyrius perkelti į kitas patalpas. Ieškant optimaliausio, racionaliausio sprendimo, buvo svarstytas ne vienas variantas. Jų gvildenta net keletas, teigiama Santaros klinikų pranešime spaudai.

Laikinasis Santaros klinikų vadovas patikino, kad dabartiniai sprendimai yra laikini, o tai, kad naują Vaiko raidos centro pastatą tikrai ketinama statyti patvirtina parašas ant finansavimo sutarties, kur tam yra numatyta Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos biudžeto lėšų. Vaiko raidos centrui skirta 7,5 mln. eurų.

Siūlys įkalbėti verslininkus

Į sprendimo dėl Vaiko raidos centro problemų paieškas įsitraukė ir valstiečių-žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis. Paklaustas, kodėl jis, būdamas Kultūros komiteto pirmininku, sprendžia šią problemą, teigė, kad tokio tipo susitikimai jam ne naujiena.

„Aš, kaip politikas, labai dažnai susitikinėju visais klausimais, tik galbūt viešojoje erdvėje tai nelabai žinoma, bet ir medicinos, ir švietimo, ir kitais klausimais aš dirbu, nes aš esu didžiausios frakcijos vadovas Seime“, – sakė R. Karbauskis.

„Valstiečių-žaliųjų“ lyderis siūlys premjerui pabandyti įtikinti verslininkus, kad šie sprendimų ieškotų ne teismuose.

„Tenka labai apgailestauti, kad šiandien procesas nevyksta dėl verslininkų teisminių ginčų. (…) Tas ginčas atideda statybų pradžią, nors viskas yra padaryta, visi konkursai įvykę. Matyt, reikės prašyti premjero ir kitų valstybės pareigūnų, kad bandytų įtikinti verslininkus, kad jie rastų sprendimus ne teismuose, ir tai neatsidėtų metams, nes kenčia vaikai“, – sakė R. Karbauskis.