„Kai ES įveda sankcijas turi būti vienbalsiškumas, todėl kartais atsitinka taip, kad asmenų ir priemonių sąrašas ne toks ambicingas, kokio mes tikėtumėmės“, – laidoje „Delfi diena“ sako ji.

„Sąrašas turi būti apgalvotas, jam reikia teisinio pagrindimo, nes kiekvienas iš jų gali kreiptis į teismą ir apskųsti ES sprendimą, kaip yra ne kartą nutikę, ir gali būti išbrauktas, kas irgi ne kartą buvo nutikę“, – priduria J. Neliupšienė.

Anot jos, visų pirma kalbama apie asmenines sankcijas, apribojimą atvykti į ES šalis, taip pat gali būti pritaikytos sankcijos įmonėms, atskiriems sektoriams.

„Turime turėti omenyje, kad sankcijos bus įvedamos etapais, visų pirma asmenims, kurie prisidėjo prie rinkimų klastojimo ir smurto naudojimo Baltarusijoje. Dėl ekonominių sankcijų, reikia vertinti labai atsargiai, nes kaip matome, prie protestuojančių gatvėse prisijungia profesinių sąjungų, gamyklos, kurios iki tol buvo laikomos vienos artimiausių Lukašenkai“, – aiškina J. Neliupšienė.

Jos teigimu, procesas gali užtrukti 2–3 savaites.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Laurynas Kasčiūnas teigia, kad papildomai Lietuva gali įvesti ir nacionalines sankcijas.

„Turint omenyje, kad ES dažniausiai sprendimus priima konsensusu, ten gali būti įvairių interesų. Girdėjome pasvarstymus apie dialogą su Lukašenka iš vengrų pusės, kitos šalys irgi gali imtis minkštesnės pozicijos, todėl žmonių sąrašas gali nutrupėti, bet mes turime būti principingi“, – laidoje „Delfi diena“ kalba Seimo narys.

Laurynas Kasčiūnas

Visgi, atkreipia dėmesį jis, nacionalinės sankcijos būtų gana ribotos.

„Jeigu darysime nacionalinių sankcijų sąrašą, turime galimybę tik uždrausti atvykti į Lietuvą. Aišku, to nepakanka, todėl pagrindinis akcentas yra europinis sąrašas. Čia – iššūkis“, – pabrėžia L. Kasčiūnas.

Anot jo, svarbu palikti galimybę žmogui, jei jo veikla pasikeičia, būti išbrauktam iš sąrašo.

„Sankcijų įvedimo etapai turi būti susieti su procesais Baltarusijoje. Jeigu tęsis teroras prieš visuomenę, jei Lukašenka bandys išlaikyti valdžią naudodamas jėgą, sankcijos turi plėstis. Ne tik žmonių sąrašas, bet ir sankcijos turi būti gilinamos“, – sako L. Kasčiūnas.

„Turėtų būti aiškiai pasiųsta žinia Baltarusijos politiniam elitui, kad jeigu jūs atskilsit nuo Lukašenkos ir eisit su tauta, galit būti ištraukti iš sankcijų sąrašo. <...> Čia erdvė ES daryti įtaką procesams Baltarusijoje“, – laidoje „Delfi diena“ kalba jis.

Nacionalinių sankcijų sąrašas jau parengtas

Kaip trečiadienį vakare naujienų agentūrai BNS sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Lietuva jau parengė nacionalinių sankcijų Baltarusijos režimui sąrašą.

Pasak ministro, Užsienio reikalų ministerijos parengtas sąrašas trečiadienį perduotas tvirtinti Vidaus reikalų ministerijai, jame – 32 asmenys.

Ministro teigimu, tai bus Lietuvos indėlis į kolektyvinius ES veiksmus po Baltarusijos įvykių. Galutinį sprendimą dėl sankcijų įvedimo turės priimti Vidaus reikalų ministerija.

Ministras taip pat akcentavo, kad sankcijos apima tik draudimą asmenims atvykti į Lietuvą, tarp minimų asmenų – pats prezidentas Aliaksandras Lukašenka ir kai kurie jam artimi asmenys.

„Pavardžių turinio neatskleisime, tik pasakysiu, kad yra 32 pavardės, tarp jų yra ir Aliaksandras Lukašenka ir kiti pareigūnai iš tų struktūrų, kurios atsakingos: jėgos struktūros – Omonas, KGB, rinkimų komisija“, – teigė L. Linkevičius.

„Sankcijos, atvirai kalbant, yra gana simbolinės, nes svarbiausia būtų europinės sankcijos. Bet tai yra tam tikra priemonė, ką mes šiuo metu galime padaryti“, – pridūrė ministras.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė BNS sakė sąrašo dar nemačiusi ir jį žada įvertinti ketvirtadienį.