Joje dalyvavo amerikiečių bendrovės "Eli Lilly and Company" vadovai ir daugybė atstovų iš jos padalinių Rytų ir Vidurio Europos valstybėse. Po vieną delegatą atstovavo ir farmacijos bendrovėms "Merck & Co" bei "Pfizer". Taip pat dalyvavo sveikatos ekonomistai iš Pasaulio banko ir mokslininkai iš Johno Hopkinso universiteto. Tai - tik dalis dalyvių šio renginio, kurio oficiali organizatorė - mažai kam žinoma Europos ir Atlanto veiksmo komisija.

Tai, kad konferencijoje buvo apstu "Eli Lilly" atstovų (tarp jų ir UAB "Eli Lilly Lietuva" direktorė Rasa Lapinskaitė), - nieko nuostabaus, nes ši bendrovė buvo pagrindinė renginio rėmėja. Tačiau nustebino iš svečių pati gausiausia Lietuvos delegacija, kurią sudarė visa Sveikatos apsaugos ministerijos grietinėlė: Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos direktorius Mindaugas Plieskis, Valstybinės ligonių kasos direktorius Algis Sasnauskas, jo pavaldinė Jūratė Sabalienė bei Sveikatos teisės ir ekonomikos centro direktorė Janina Kumpienė, kuri, anot piktokai plakančių liežuvių, net nemoka anglų kalbos.

Pats sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga kelionės į JAV atsisakė paskutinę akimirką ir vietoj savęs išsiuntė viceministrą Rimantą Šadžių. Farmacijos lobistai rado, kaip prieiti prie valstybės tarnautojų. Lieka laukti, kaip šie, grįžę namo, atsidėkos.