Už šių taisyklių nesilaikymą gresia sankcijos. Delfi pateikia svarbiausias taisykles.

Taisyklės yra privalomos visoms sveikatos priežiūros įstaigoms, kuriose ligonis buvo tirtas, stebėtas ar gydytas, Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC), ligoniui, įtariamiems ligoniams, kontaktą su sergančiais turėjusiems asmenims.

Gyventojams

Taisyklė save izoliavusiems asmenims nurodo, kad negalima palikti izoliavimosi vietos be sveikatos priežiūros specialisto leidimo, izoliavimosi laikotarpiu namuose negalima priimti svečių, būtina laikytis sveikatos priežiūros specialisto nurodymų.

Maistu, vaistais ir kitomis būtinomis priemonėmis pasirūpinti būtina nuotoliniu būdu arba paprašyti kitų asmenų, pavyzdžiui, šeimos narių, draugų, kuriems nėra taikoma izoliacija namuose, tuo pasirūpinti. Dėl to galima kreiptis ir į savivaldybės teritorijoje socialines paslaugas teikiančias įstaigas.

Būtina kasdien matuoti kūno temperatūrą ir stebėti savo sveikatos būklę, ar nepasireiškia kosulys ir pasunkėjęs kvėpavimas. O sveikatai pablogėjus reikia kreiptis tel. 112. Taip pat svarbu suteikti visą reikalingą informaciją NVSC specialistui, atliekančiam COVID-19 ligos židinio epidemiologinę diagnostiką.

Nurodomos ir ligonių izoliavimosi namuose ar kitose gyvenamosiose patalpose būtinosios sąlygos. Pavyzdžiui, ligonis privalo būti izoliuotas atskirame bute ar atskirame, gerai vėdinamame kambaryje, su atskiru sanitariniu mazgu, langai turi būti atidaromi, o durys – sandariai uždaromos.

Kontaktą su ligoniu turėję asmenys, jei yra galimybė, turi būti izoliuoti atskirame, gerai vėdinamame kambaryje. Jei tai nėra įmanoma, šeimos nariai turi išlaikyti 2 metrų atstumą, pavyzdžiui, miegoti atskirose lovose.

Higienos reikalavimai

Namuose ar kitoje gyvenamojoje vietoje save izoliavusiems asmenims, kuriems koronavirusas patvirtintas, ir tiems, kuriems įtariamas, yra konkretizuojami ir higienos reikalavimai.

Nurodoma, kad buitines atliekas reikia mesti į atskirą šiukšliadėžę, drabužius skalbti įprastinėmis skalbimo priemonėmis 60–90 laipsnių temperatūroje. Indus reikalaujama plauti karštu vandeniu su įprastiniais plovikliais ar indaplovėje.

Dažnai liečiamus paviršius reikalaujama dezinfekuoti alkoholiniu dezinfekantu, kurio koncentracija yra ne mažesnė nei 70 proc., arba buitiniu balikliu, kuriame chloro koncentracija yra 0,5 procento.

Reikalaujama dažnai plautis rankas, jas nusiplovus – naudotis vienkartiniais popieriniais rankšluosčiais.

Draudimai Lietuvoje koronaviruso karantino metu

Rekomenduojama dėvėti medicininę kaukę, ypač jei tenka bendrauti su kitais asmenimis (pasiimant maistą, atvykus sveikatos priežiūros specialistui ir pan.).

Nurodoma ne mažiau kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas. Naudoti atskirą patalynę, stalo įrankius.

Dažnai naudojamus paviršius gyvenamojoje vietoje būtina valyti kasdien.

O tiems, kurie izoliavosi dėl kontakto su sergančiu, ar galbūt sergančiu asmeniu, izoliavimosi namuose principai papildomi šiais nurodymais: nesilankykite viešose vietose, venkite tiesioginio sąlyčio, suplanuotus vizitus pas gydytojus, odontologus nukelkite.

Atsakomybė

Nesilaikant nurodytų reikalavimų dėl izoliavimosi, asmeniui gali būti taikoma:

Administracinė atsakomybė – už Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pažeidimą gresia įspėjimas arba bauda nuo 60 iki 120 eurų. Jei nusižengimas yra padaromas pakartotinai, bauda auga iki 140–600 eurų, juridinių asmenų vadovams arba kitiems atsakingiems asmenims – nuo 500 iki 1200 eurų.

Nurodytos veiklos, sukėlusios pavojų išplisti pavojingoms užkrečiamoms ligoms, užtraukia baudą nuo 300 iki 500 eurų.

Baudžiamoji atsakomybė – tas, kuris pažeidė nurodytas taisykles (ir dėl to išplito susirgimas ar kilo epidemija), baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 3 metų. O apie savo ligą informuotas žmogus, kuris nusižengė bendravimo su kitais asmenimis taisyklėms, gali būti baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Keleivių pasitikimas Vilniaus oro uoste

Susirgimo išplitimu laikytini tie atvejai, kai nesilaikoma nurodytų taisyklių ir dėl to užkrečiamomis ligomis suserga keli arba keliolika žmonių.

Taisyklėse pridedama, kad dėl baudžiamosios atsakomybės taikymo į teisėsaugą gali kreiptis kiekvienas, turintis duomenų apie taisykles pažeidžiančius asmenis.

Civilinė atsakomybė – kiekvienas asmuo turi pareigą laikytis tokio elgesio taisyklių, kad savo veiksmais nepadarytų kitam asmeniui žalos. Žalą, padarytą asmeniui, turtui, o įstatymų nurodytais atvejais – ir neturtinę žalą, privalo visiškai atlyginti atsakingas asmuo.

Sveikatos priežiūros įstaigų pareigos

Kaip nurodoma taisyklėse, sveikatos priežiūros įstaigos specialistai privalo ligonį ar asmenį, kuris, kaip įtariama, serga koronavirusu, informuoti apie apie izoliavimosi taisykles, kurios jam pateikiamos pasirašyti, ir sutikimą izoliuotis. Jei ligonis, ar įtariamas asmuo neturi galimybių izoliuotis savo namuose, sveikatos priežiūros įstaigos specialistas turi informuoti tos savivaldybės administraciją.

Pirmines ambulatorines asmens sveikatos priežiūros paslaugas atliekanti įstaiga, kuriai priklauso ligonis ar virusu įtariamas asmuo, privalo paskirti kontaktinį asmenį, kuris ne rečiau kaip kas 48 valandas nuotoliniu būdu palaikytų ryšį su save izoliavusiu asmeniu.

Kiek kita tvarka taikoma tam, kuris turėjo kontaktą su koronavirusu sergančiu asmeniu. Sveikatos priežiūros specialistas turi stebėti minėtą asmenį 14 dienų po paskutinio kontakto su ligoniu ir, jei per tą laiką simptomai nepasireiškia, jis nebeturi būti laikomas keliančiu susirgimo riziką.