Ji taip pat teigia, kad labiausiai dėl banko sąskaitoje įšaldytų PSDF pinigų nukentėjo ligoninės, kurios turėjo mažesnėmis sąnaudomis teikti paslaugas. Nusiskundimų sulaukta ir iš ligonių, kurie dabar esą atsiiminėja neteisėtas priemokas.

Viceministrės teigimu, minsiterija keliolika kartų pernai VLK vadovus ragino pateikti siūlymus dėl didesnio rezervo lėšų panaudojimo, tačiau VKL laikėsi "konservatyvesnio požiūrio".

"Mes iš tikrųjų pasisakome už tai, kad Valstybės kontrolės išvados tikrai yra teisingos ir tikrai yra ne ta politika, kad reikėtų laikyti (pinigus - BNS). Žinoma, Ligonių kasos teisinasi tuo, kad jos norėjo apsidrausti kriziniame laikotarpyje laikydamos atsargoje lėšas tam, kad jeigu iki metų pabaigos pablogėtų biudžeto ir mokesčių surinkimas, atsargoje turėtų tam tikrą pinigų sumą", - žurnalistams aiškino J.Kumpienė.

"Iki atitinkamos ribos, be abejo, rezervas yra reikalingas ir tą numato įstatymas, tačiau to rezervo apimtis iš tikrųjų viršijo įstatyme numatytą ribą", - sakė ji.

Viceministrės teigimu, Vyriausybei jau pateiktos pataisos, numatančios lankstesnį PSDF rezervo panaudojimą.

"Siūlome tą rezervą padalinti į dvi dalis ir vieną jo dalį leisti naudoti tik Vyriausybės sprendimu ypatingiems atvejams, o kitą dalį padaryti lankstesnę", - aiškino ji.

J.Kumpienė sakė, kad mažiau pinigų už suteikiamas paslaugas gaudamos gydymo įstaigos buvo priverstos mažinti atlyginimus medikams.

"Paslaugos tikrai nebuvo apribotos, buvo sunkiau išgyventi įstaigoms. Kaip aš sakiau, turbūt atlyginimų mažinimas medikams, kurie iš tikrųjų ir taip tų pinigų negauna tokių didelių, kad nebūtų skatinami išvažiuoti", - sakė viceministrė.

Ligoninėms taupant pačių gyventojų buvo prašoma susimokėti už tam tikras gydymo priemones ar vaistus.

"Dažniausiai pasitaikantis atvejis yra toks, kad tam tikros išlaidos yra įskaičiuotos į paslaugos kainą, tačiau ligonio paprašoma, pavyzdžiui, gulantis į ligoninę, atsinešti kokį paketą, vaistus nusipirkti pačiam", - sakė viceministrė.

Pasak jos, tai nebuvo masiniai reiškiniai, o neteisėtai pinigus mokėjęs ligoniai juos dabar susigrąžina.

"Nemažai yra gyventojų kreipimųsi grąžinti neteisėtai sumokėtas priemokas, tokių faktų dabar yra nemažai, gyventojai tas lėšas atgauna", - teigė ji.

PSDF biudžetas 2010 metais turėjo daugiau kaip 0,5 mlrd. litų perteklių, tačiau iš valstybės biudžeto jam buvo papildomai pervesta 314 mln. litų. Valstybės kontrolės auditoriai atskleidė, kad surinkus daugiau nei planuota lėšų PSDF biudžetas nebuvo peržiūrimas, o pinigai laikyti banke.