Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys teigė, jog praėjusių metų pavasarį ne visos iš Kinijos tiekėjų užsakytos prekės pasiekė medikus.

„Šiandien jums norėtume suteikti tokią informaciją. (…) Praėjusių metų kovo mėnesį, kai Lietuvoje buvo paskelbta ekstremalioji situacija, su Kinijos tiekėju buvo sudaryta sutartis dėl asmeninių apsaugos priemonių įsigijimo už daugiau nei 24 milijonus eurų.

SAM Ekstremaliųjų sveikatai situacijų centras (ESSC) įvertinęs iš tiekėjo gautų ir sveikatos priežiūros įstaigoms paskirstytų asmeninių apsaugos priemonių nustatė, kad trūksta beveik 850 tūkst. vienetų prekių: medicininių kaukių, akinių, kepurių, vienkartinių chalatų, pirštinių. Bendra vertė kone 912 tūkst. eurų“, – sakė ministras.

Jis priminė, kad visi džiugiai sutiko iš Kinijos atėjusią apsaugos priemonių siuntą.

„Todėl reaguodami į susidariusią situaciją, kreipiamės į Generalinę prokuratūrą, prašydami pradėti procesinius veiksmus, su tikslu išsiaiškinti šio trūkumo priežastis, bei nustatyti kaltus asmenis“, – sakė ministras.

A. Dulkys vaizdingai sakė, jog medikų nepasiekė maždaug 20 vagonų būtinųjų apsaugos priemonių.

SAM praneša, kad praeitų metų kovo mėnesį ESSC sudarė sutartį su tiekėju Harbin Shangyang Trading Co., Ltd. dėl asmeninių apsaugos priemonių įsigijimo už daugiau nei 24,6 mln. Eur. Krovinių, būtinų ekstremaliajai situacijai, susijusiai su COVID–19 ligos plitimu ir valdymu, pristatymą į Lietuvą visų rūšių transportu organizavo Susisiekimo ministerija. Operacijų vadovo sprendimu, jai buvo pavesta pagal pateiktus sąrašus paskirstyti asmens apsaugos priemones gydymo ir kitoms įstaigoms, kurios buvo įpareigotos pateikti ESSC priėmimo–perdavimo aktus apie gautas ir suskaičiuotas prekes.

Gavus šiuos aktus, buvo pastebėtas ženklus prekių kiekio neatitikimas sutartyje su tiekėju ir sąskaitose nurodytu prekių kiekiu. Nustatyti faktiškai gautų prekių kiekio ESSC neturėjo galimybės, nes prekės buvo atgabentos, saugomos ir skirstomos iš AB Lietuvos paštas Logistikos centro. ESSC buvo pristatyti tik prekių likučiai.

Suskaičiavus šiuos likučius bei įstaigų gautas prekes, nustatyta, kad trūksta 844 245 vnt. prekių – apsauginių akinių, medicininių kepurių, medicininių kaukių, vienkartinių chalatų ir vienkartinių pirštinių – už 911 896,40 Eur.

Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė Jurgita Grebenkovienė teigė, kad prekių trūkumą pastebėjo ESSC darbuotojai.

„Pagal gautus iš sveikatos priežiūros įstaigų priėmimo ir perdavimo aktus būtent ESSC darbuotojai pastebėjo prekių neatitikimą. ESSC šių metų pradžioje pradėjo vertinimą, bet to trūkumo priežasčių nustatyti nepavyko“, – spaudos konferencijoje kalbėjo J. Grebenkovienė.

Ji teigė, kad visos prekės Lietuvą buvo pasiekusios.

„Kalbant apie priemonių kelią Lietuvoje, jos buvo vežamos į Lietuvos pašto logistikos sandėlį ir iš jų buvo vežamos į asmens sveikatos priežiūros įstaigas. O nesinaudoti priemonių likučiai buvo pristatomi į ESSC centrą. Visame šitame kelyje mes nežinome, kurioje proceso dalyje susiformavo minimas trūkumas“, – aiškino ji.

Visgi, ar fizinis prekių patikrinimas pristatymo metu buvo atliktas, duomenų ministerija neturi.

Tam tikrą dalį gautų prekių vežė Lietuvos paštas, pervežimai buvo vykdomi ir privačių tiekėjų pastangomis.

ESSC Administravimo skyriaus vyriausioji specialistė Ingrida Andrulytė teigė, kad šių metų pradžioje prekių tiekėjas patikino, jog buvo pristatytos visos prekės.

„Taip pat pateikė visas sąskaitas, pakavimo sąrašus, Kinijos muitinės eksporto deklaracijos formas. Tuomet ESSC kreipėsi į Susisiekimo ministeriją, kuri organizavo prekių gabenimą ir į Muitinės departamentą, prašydami pateikti prekių pristatymo dokumentus. Gavus visus dokumentus iš abiejų institucijų, buvo sulyginti dokumentai, visi įvertinti ir išaiškėjo, kad yra prekių trūkumas, nesant galimybės išsiaiškinti, kur tas prekių trūkumas atsirado, buvo nuspręsta kreiptis į Generalinę prokuratūrą“, – sakė I. Andrulytė.

Veryga sako neturintis žinių apie dingusias apsaugos priemones

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako neturintis žinių, kad būtų galėjusios dingti apsaugos priemonės, tačiau pažymi, kad logistikos procesas pandemijos pradžioje buvo sudėtingas.

„Aš tikrai nežinau turinio, nežinau, apie kokias priemones kalbama, ko ir kas pasigedo, pradžioj tik priminsiu, kad tikrai logistika buvo sudėtinga. Buvo lėktuvais gabenama, geležinkeliu, daug prekių buvo saugoma Lietuvos pašto sandėliuose, iš pradžių net ne Ekstremalių situacijų centro sandėliuose“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė A. Veryga.

„Tikrai nebuvo labai paprasta viską skaičiuot, žiūrėt, todėl negaliu detalių pakomentuot, nes nežinau, nei ko ten pasigedo, nei kokiam etape pasigesta“, – teigė buvęs ministras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (581)