Socialdemokratai pirmadienį vakare susirinko į valdybos posėdį, kuriame bus aptarta, ką siūlyti vadovauti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, taip pat Teisingumo ministerijai ir Užsienio reikalų ministerijai.

Tačiau ši partija nepatenkinta 3 postais Vyriausybėje ir reikalaus ketvirtos ministerijos: arba Žemės ūkio, arba Aplinkos, arba Susisiekimo, arba Ūkio ministerijos. Tai paaiškėjo valdybos posėdyje.

Neoficialiais duomenimis, socialinės apsaugos ir darbo ministru tapti gali arba Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas, arba dabartinė finansų ministrė Rasa Budbergytė. Kiek anksčiau minėta ir europarlamentarės Vilijos Blinkevičiūtės kandidatūra, bet viešėdama DELFI konferencijoje politikė sakė neketinanti bristi į tą pačią balą antrą kartą.

Vadovauti Teisingumo ministerijai renkamasi tarp Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko Juliaus Sabatausko arba Seimo nario Dariaus Petrošiaus.

Užsienio reikalų ministru turėtų tapti dabartinis ministras Linas Linkevičius, kuris turi Prezidentūros palaikymą.

Socialdemokratams taip pat priklauso 2 Seimo pirmininko pavaduotojų postai. Vienas jų vadovautų ir Europos reikalų komitetui, tik iš šios pozicijos norima pašalinti dabartinį komiteto pirmininką ir Seimo vicepirmininką Gediminą Kirkilą.

Valstiečių ir žaliųjų sąjunga anksčiau jau yra įvardijusi savo šešėlinius ministrus, išskyrus krašto apsaugos, susisiekimo ir vidaus reikalų.

Tačiau kalbama, kad Vidaus reikalų ministerijai gali vadovauti arba buvęs Sauliaus Skvernelio patarėjas Vytautas Bakas, arba buvęs Valstybės saugumo departamento vadovas Povilas Malakauskas.

Pats S. Skvernelis deleguojamas į premjero pozicijas. Krašto apsaugos ministerija atiduodama Prezidentūros dispozicijai: kitaip tariant, pretendentą užimti šį postą galės pasiūlyti prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Iš valstiečių žaliųjų Aplinkos ministerijai turėtų vadovauti Kęstutis Navickas, Finansų – Stasys Jakeliūnas, Sveikatos apsaugos – Aurelijus Veryga, Energetikos – Virgilijus Poderys, Ūkio – Mantas Katinas, Kultūros – Liana Ruokyte Jonsson, Švietimo – Vilija Salienė (galbūt Eugenijus Jovaiša), Žemės ūkio – Bronius Markauskas.

Taip pat sutarta, nors tai nėra vieša, kad tie asmenys, kurie taps ministrais, atsisakys Seimo nario mandato, jei jį laimėjo daugiamandatėje rinkimų apygardoje. Jei laimėjo vienmandatėje – tuomet Seimo nario mandato atsisakyti nereikės. Ši formulė galios tik Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovams, bet ne socialdemokratams.