S.Šaltenis taip pat sako visada jautęs, kad galiausiai Sovietų Sąjunga subyrės, nors tuo abejojo ir kai kurie jo draugai bei artimieji.

„Man buvo žymiai lengviau nei tiems, kurie buvo galbūt praeity susipainioję. Aš buvau laisvas. Aš tikėjau, kad subyrės ta imperija, tai man nebuvo sunku. Tai buvo lyg rašant įspūdingą novelę, romaną – aš taip jaučiausi. Lyg nebe tu plunksną vedžioji, lyg iš viršaus kažkokia jėga tavo ranka rašo – tai buvo toks istorijos rašymas“, – „Žinių radijo“ laidoje „Visi savi“ pasakojo signataras.

Jo nuomone, gyvenimas Lietuvoje vis gerėja, nors ir susiduriame su sunkumais.

„Esu amžinai dėkingas, kad gyvenu, kad Lietuva gyvena, kad vaikai, artimieji, – kad yra ateitis, kad pasaulis susitvarkys. Aš esu galbūt liūdnas, bet optimistas“, – kalbėjo S. Šaltenis.

Pasak rašytojo, žinios apie istorinius įvykius turi būti perduodamos iš tėvų vaikams.

„Man atrodo, kad svarbiausias dalykas šeimoje. Neturi nutrūkti tas gražus meilės siūlas – ryšys tarp kartų. Negalima jo perkirpti, tada ir pačiam ramu gyventi ir aš žinau, kad po manęs bus vaikai, anūkai, kurie tęs tą patį“, – teigė S. Šaltenis.

Jis taip pat pabrėžė, kad gyventi ir dirbti laisvoje šalyje buvo jo svajonė.

„Būtų buvęs didžiulis pažeminimas jei aš nebūčiau pragyvenęs ir būčiau numiręs toje imperijoje. Aš ją niekinau“, – prisiminė rašytojas.

Be to, S. Šaltenis teigė, kad, jo nuomone, dabar žmonėms reikia ramybės ir išmokti būti su savimi.

„Reikia gyvent savo gyvenimą ir viskas tvarkoj. Žmonės nenori gyventi savo gyvenimo – man atrodo, kad kenčia dėl to, jog socialiniuose tinkluose įlindę, svarbu, kas ką pasakys. Niekada nebūsi laimingas, jei nebūsi pats su savimi. Jei naktį atsibudęs nežinosi, kas esi – kad esi švarus, ramus. Man atrodo, kad Lietuva viską turi, tik dabar reikia vidinės sielos ramybės visiems, susitaikymo su tuo, ką turi“, – kalbėjo S. Šaltenis.

Taip pat, akcentavo rašytojas, reikia jausti dėkingumą už tai, kad dabar esame laisvi, nes Lietuva, pasak jo, nuo Sausio 13-osios įvykių nuėjo fantastišką kelią.

„Matau fantastišką kelią. Kai mes žiūrime iš arti – jei mums skauda dantį, tai užima visą mūsų sąmonę, bet reikia pakilti iš aukščiau – tai fantastiškas kelias. To nebuvo istorijoje, mums pavyko. Ir aš pats – galėjo juk užmušti. Kiek lietuvių tauta patyrė, mūsų tėvai, seneliai. Mums labai pasisekė ir mes turime būti dėkingi už tai, kad turime tokią Lietuvą, neniurzgėti. Nereikia būti iš anksto nelaimingam bet kokia proga“, – pridūrė S. Šaltenis.