Konservatorius Jurgis Razma susitikime siūlė balsuoti dėl rekomendacijos valdantiesiems pakeisti komiteto pirmininkę.

„Norėčiau pasiūlyti, kad seniūnų sueiga galėtų reaguoti į paskutinį Konstitucinio Teismo (KT) nutarimą ir pasiūlyti Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkei trauktis iš pareigų. (…) Maža to, komisijos pirmininkė savo komentarais ir toliau žemina KT prestižą, formuodama nuomonę, kad kažkokie menami KT pirmininko susitikimai gali lemti politizuotus to teismo sprendimus“, – antradienio rytą seniūnų sueigoje sakė konservatorius J. Razma.

„Yra daug problemų, todėl siūlau, kad seniūnų sueiga galėtų balsuoti ir rekomenduoti pakeisti A. Širinskienę pareigose. Nes yra negerai, kai šio komiteto pirmininku yra labai politiškai angažuotas asmuo“, – kalbėjo parlamentaras.

Agnė Širinskienė priminė pirmadienį spaudos pranešimu išplatintus pokalbio protokolus.

„Praėjusią savaitę socialiniuose tinkluose žiniasklaidos atstovai išplatino 2020 m. gegužės 1 d. posėdžio, kuriame dalyvavo konservatorių garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis, Seimo narys Žygimantas Pavilionis, energetikos ministras 2009–2012 m. Andriaus Kubiliaus Vyriausybėje Arvydas Sekmokas, Herkus Gabartas, o pirmininkavo Petras Auštrevičius, protokolo ištraukas. Kaip matyti iš jame fiksuotų pasisakymų, konservatoriai, planuodami eilinį kreipimąsi į Konstitucinį Teismą, dėl šio kreipimosi turinio galimai tariasi su Teismo pirmininku“, – pirmadienį išplatintame pranešime cituojama A. Širinskienė.

Eugenijus Gentvilas taip pat palaikė mintį balsuoti dėl rekomendacijos valdantiesiems.

„Siūlau balsuoti dėl J. Razmos pasiūlymo. Nes kitaip mes pereiname į labai žavią demagogiją – kas kalbėjo apie galimą konstitucinį įstatymą, kas konsultavosi su ponu Žalimu, tai nėra uždrausta. KT sprendimas aiškus – komisija buvo neteisėta“, – kito opozicijos atstovo idėją palaikė E. Gentvilas.

Jam pritarė ir Tėvynės sąjungos pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

„Ponia Agnė pati nenugirdusi, įkliuvo į tam tikrus spąstus. Ji būdama komiteto pirmininkė prisiima platesnę atsakomybę. Jos nuomone – abejojama KT nepriklausomumu. Kaip komiteto pirmininkei tai yra žodžiai už kuriuos reikėtų atsakyti. Ypatingai po to, kai KT priima jai nepalankius sprendimus“, – priežastis vardijo opozicijos lyderis G. Landsbergis.

A. Širinskienės elgesį apibrėždamas kaip „pigų kerštą Konstituciniam Teismui“.

Konstitucinis teismas

„Čia yra problema gilesnė, klausimas – ar tikrai toks žmogus tinkamai atstovauja Seimą“, – tikino jis.

Valstietė R. Baškienė teigė, kad Seimo statutas neleidžia tokių rekomendacijų priimti seniūnų sueigoje.

Konservatorius Bronislovas Matelis teigė, kad parlamentarė A. Širinskienė su visais „kariauja visais frontais“.

„Ir tai nėra labai sveika visam Seimui, kai yra tokia situacija, kai matome tą karą“, – tvirtino buvęs valstiečių frakcijos narys, dabartinis Tėvynės sąjungos atstovas Seime.

A. Širinskienė dar siūlė balsuoti dėl seniūnų sueigos susirūpinimo dėl galimo konservatorių spaudimo KT.

Tačiau opozicijos atstovams nepavyko įtikinti seniūnų sueigos balsuoti dėl tokios rekomendacijos.

Kreipėsi į Nausėdą

Savo ruožtu antradienio rytą valdantieji kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą teigdami, kad Dainiaus Žalimo įgaliojimai kaip KT pirmininko negalėjo būti pratęsti pasibaigus kadencijai.

„D. Žalimas, nutrūkus jo, kaip pirmininko, įgaliojimams nepaskyrė jokio kito teisėjo, kuris laikinai eitų Konstitucinio Teismo pirmininko pareigas. O įstatymas nenumato KT pirmininko įgaliojimų pratęsimo galimybės tam laikotarpiui, kol bus paskirtas visai kadencijai naujas KT pirmininkas“, – kreipimesi cituojamas „valstiečių“ vadovas Ramūnas Karbauskis.

.Anot kreipimosi, „kyla klausimas, ar D. Žalimas šiuo metu teisėtai eina pirmininko pareigas, nes iš esamo reguliavimo panašu, kad jas turėjo eiti kitas, jo paskirtas žmogus, bet tikrai ne jis pats“.

Valdančiųjų koalicinės tarybos pareiškime cituojamas KT įstatymas, kad „nutrūkus Konstitucinio Teismo teisėjo – šio teismo pirmininko įgaliojimams (...) Konstitucinio Teismo pirmininko pareigas laikinai eina Konstitucinio Teismo pirmininko paskirtas Konstitucinio Teismo teisėjas“.

Šio įstatymo 11 straipsnio pirmosios dalies 1 punktas nurodo, kad Konstitucinio Teismo teisėjo įgaliojimai nutrūksta, kai pasibaigia įgaliojimų laikas, tai įvyko šių metų kovo mėnesį, tačiau parlamentas nepaskyrė naujų teisėjų – visos trys teimtos kandidatūros buvo atmestos.

Savo kreipimesi valdantieji prašo prezidentą „imtis politinės lyderystės, užtikrinant, kad sprendžiant dėl laikino Konstitucinio Teismo pirmininko pareigų ėjimo būtų išlaikytos visos įstatyme numatytos procedūros ir nekiltų abejonių dėl Konstitucinio Teismo pirmininko pareigų ėjimo teisėtumo“.