Prezidentas pažymėjo, kad kasmet didėjančios dvišalė prekyba ir investicijos rodo šalių ekonominio bendradarbiavimo potencialą, ypač inžinerijos ir automobilių pramonės, informacinių, žaliųjų ir finansinių technologijų, biotechnologijų srityse. Vokietija – pirmoji Lietuvos prekybos partnerė.

Prezidentas akcentavo, kad vertina Vokietiją kaip strateginę partnerę ES, NATO sąjungininkę ir bendramintę tarptautinėse organizacijose.

„Lietuvos ir Vokietijos ryšys yra pagrįstas bendromis demokratinėmis vertybėmis, saugumo ir stabilumo siekimu regione. Mums Lietuvoje reikia daugiau Vokietijos ir daugiau Lietuvos Vokietijoje“, – sakė prezidentas.

Šalies vadovas dėkojo A. Merkel už Vokietijos indėlį į Lietuvos saugumo užtikrinimą, aktyvų dalyvavimą NATO gynybos ir atgrasymo politikoje ir vadovavimą Lietuvoje dislokuotoms NATO priešakinėms pajėgoms.

Prezidentas su Vokietijos kanclere taip pat aptarė nelegalios migracijos pasienyje su Baltarusija padėtį ir ES atsaką į Baltarusijos režimo vykdomą hibridinę ataką. Prezidentas pabrėžė, kad dabartinė migracijos situacija suponuoja poreikį keisti ES migracijos, prieglobsčio ir sienos apsaugos politiką, ir informavo, kad Lietuva planuoja kelti šį klausimą Europos Vadovų Taryboje spalio mėnesį ir tikisi Vokietijos palaikymo.

Lietuvos prezidentas ir Vokietijos kanclerė taip pat kalbėjosi energetikos temomis, ypatingą dėmesį skirdami energetinės nepriklausomybės nuo trečiųjų šalių ir nesaugios Astravo atominės elektrinės bei joje pagamintos elektros energijos patekimo į ES vidaus rinką užkardymo klausimams.

Šalies vadovas su kanclere taip pat aptarė santykius su Rusija, Rytų partnerystės politiką ir paramą Ukrainos eurointegracijos siekiams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)