Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ir visos šalies žmonių vardu pasveikino Estijos vadovę Kersti Kaljulaid.

Pasak Prezidentės spaudos tarnybos pranešimo, laisvai ir nepriklausomai Estijos valstybei bei visiems Estijos žmonėms Lietuvos vadovė palinkėjo ilgų visokeriopos sėkmės ir klestėjimo metų.

Pasak prezidentės, gerbiame Estiją kaip valstybę, kurios piliečiai ėjo į laisvę tuo pačiu keliu, kaip ir mūsų tauta.

Estija – svarbi Lietuvos partnerė ir sąjungininkė Baltijos jūros regione, Europos Sąjungoje ir Šiaurės Atlanto sutarties organizacijoje.

Abi šalys sėkmingai dirba drauge gindamos savo piliečių interesus, spręsdamos žemyno ir saugumo iššūkių klausimus bei siekdamos svarbiausių ilgalaikių, nepriklausomybę įtvirtinančių tikslų.

Prezidentės teigimu, siekis stiprinti europietiškas valstybes, atviras ir laisvas visuomenes ir toliau išliks vieningu kelrodžiu bendrame abiejų tautų draugystės žygyje.

D. Grybauskaitė Estijos vadovei ir visiems šalies žmonėms palinkėjo džiugaus Nepriklausomybės dienos minėjimo.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, sveikindamas Estijos Rygikogo pirmininką Eikį Nestorą, palinkėjo Rygikogui sėkmės ir konstruktyvaus darbo, o Estijos piliečiams – klestėjimo ir gerovės.

„Naudodamasis proga, norėčiau pasidžiaugti puikiais Lietuvos ir Estijos santykiais, glaudžiu bendradarbiavimu įgyvendinant strateginius projektus. Esu įsitikinęs, kad bendromis pastangomis reikiamai reaguosime į kylančius šių dienų iššūkius“, – sakė Seimo pirmininkas.

1918 m. vasario 24 d. Estija pasiskelbė esanti nepriklausoma valstybė.

Savo valstybingumą estams, kaip ir lietuviams, teko ginti ginkluotose kovose.

Jau kitą dieną po nepriklausomybės paskelbimo Taliną užėmė vokiečiai ir šeimininkavo šalyje iki pat rudens.

Tik lapkričio 11 d. okupacinė vokiečių valdžia atidavė krašto valdymo reikalus estams.

Vokiečiai traukėsi, tačiau po jų artinosi rusai.

Estų partizanai ilgai kovojo su Rusijos kareiviais, primenama Seimo pranešime spaudai.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis Estijos nacionalinės šventės – Nepriklausomybės dienos – proga pasveikino šalies premjerą Jurį Ratą ir visus Estijos žmones.

„Įvairūs istorijos vingiai jau ne kartą įrodė, kad Lietuva ir Estija sugeba susitelkti, vienytis ir kartu žengti į priekį vardan bendrų tikslų. Džiaugiuosi besitęsiančiais puikiais dvišaliais santykiais. Neabejoju, kad ir toliau sėkmingą bendradarbiavimą bei nepertraukiamą abiejų valstybių ryšį lydės tarpusavio supratimas ir tautų vienybė“, – sveikinime sako S. Skvernelis.

Premjeras dėkoja visiems Estijos žmonėms už draugiškų santykių puoselėjimą, vieni kitų palaikymą. Jis jiems linki stiprybės įveikiant iššūkius, sėkmės ateities siekiuose ir visokeriopos gerovės.