"Daugiau kaip 100 metų trūkusi carinė okupacija nesugebėjo nutautinti Lietuvos, nenuslopino lietuvių širdyse siekio gyventi laisvai. Toks tautos ryžtas suteikė jėgų 1918 metais atkurti ir stiprinti nepriklausomą Lietuvos valstybę. Tautos laisvės ir nepriklausomybės dvasia palaikė ir pokario partizanų judėjimą, padėjo gimti mūsų atgimimo Sąjūdžiui", - sakė V.Adamkus.

Anot Prezidento spaudos tarnybos, šalies vadovas sakė tikįs, kad Lietuvos kovotojų žygdarbiai įkvėps mūsų jaunąją kartą pasišvęsti už savo šalies ir tautos laisvę.

Ceremonijoje taip pat dalyvavo ministras pirmininkas Andrius Kubilius, kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdas Tutkus, Atkurto Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio tarybos pirmininkas Jonas Čeponis, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro generalinė direktorė Birutė Burauskaitė.

Per iškilmingą Lietuvos partizanų pagerbimo ceremoniją padėtos gėlės prie generolo Jono Žemaičio-Vytauto paminklo. Šios gėlės simbolizuoja visų partizanų, Laisvės kovotojų, kurių kapais tapo Lietuvos miškai, laukai, palaukės ir nežinomos vietos, pagerbimą.

Tylos minute pagerbtas didvyrių, padėjusių galvas už mūsų valstybės laisvę ir nepriklausomybę, atminimas, nuaidėjo atminimo salvės Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio partizanų apygardoms ir jose kovojusiems partizanams pagerbti.