Premjero Andriaus Kubiliaus rugsėjo 10-osios potvarkiu sudaryta darbo grupė naujo teismų pastato statybos ir finansavimo, taip pat teismų valdomų pastatų panaudojimo klausimams nagrinėti.

Ministras pirmininkas spalio 16 dieną pritarė šios darbo grupės ataskaitai. Nuspręsta, kad valstybinis sklypas Šeimyniškių g. 28 bus panaudotas naujam teismų pastatui statyti. Patvirtintame penkių aukštų pastato detaliajame plane numatyta 14,764 tūkst. kvadratinių metrų ploto.

Į pastatą bus keliamas Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, Lietuvos apeliacinis teismas, Vilniaus apygardos teismas ir Nacionalinė teismų administracija. Darbo grupės posėdžiuose buvo svarstomas ir Vilniaus rajono apylinkės teismo klausimas.

"Kalvarijų g. 28, kur yra Vilniaus rajono apylinkės teismas, bus tiesiama jungiamoji gatvė, ir teismo pastatas trukdo. Buvo svarstoma teismą prijungti prie kitų teismų Laisvės pr. 79A, tačiau fiziškai jie ten netelpa. Reikėtų statyti priestatą arba ieškoti kitų patalpų, bet tada jau atsiveria visai kiti projektai. Darbo grupė dėl šio teismo nepriėmė sprendimo, o paliko Teisingumo ministerijai toliau šį klausimą nagrinėti su savivaldybe. Savivaldybė nori šį pastatą perimti ir tiesdama gatvę nugriauti. Savivaldybė turėtų pasiūlyti ką nors vietoj jo", - sakė darbo grupės narys, teisingumo viceministras Gytis Andrulionis.

Darbo grupė preliminariai įvertino, už kiek būtų galima parduoti pastatus, iš kurių išsikels teismai. Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pastato Gynėjų g. 6 orientacinė kaina būtų apie 6 mln. litų, Nacionalinės teismų administracijos Sapiegos g. 15 - 1,8 mln. litų. Atsilaisvinsiančias Lietuvos apeliacinio teismo ir Vilniaus apygardos teismo patalpas siūloma panaudoti memorialinėms reikmėms.

Pasak G.Andriulionio, planuojama, kad naujas teismų pastatas pradėtų veikti 2017 metais.

Preliminariais skaičiavimais, vien pradinės investicijos sudarys apie 59 mln. litų.

"Viso projekto vertė būtų apie 190 mln. litų, galutinė kaina ir visos sąlygos paaiškės tada, kai konkurso dalyviai pateiks siūlymus. Išmokėjimas skaidomas, pirmi mokėjimai bus tik tada, kai pastatas jau bus eksploatuojamas, tad vyks 18 metų", - dėstė teisingumo viceministras.