Pasak meteo.lt, šios dienos šalčio rekordas fiksuotas Vilniuje 1940 metais, kuomet atšalo iki -37,2 laipsnio.

Sekmadienio dieną ties Lietuva įsitvirtins aukšto slėgio sritis. Džiugins saulės spinduliai, o žymesnio sniego nenumatoma. Po šaltos nakties, dieną aukščiausia temperatūra daug kur sieks 15-17 laipsnių šalčio, vakariniuose rajonuose šaltis kai kur švelnesnis, o prie jūros sieks 9-11 laipsnių.
Laimei, nepastovios krypties vėjas bus silpnas, todėl papildomo žvarbumo nesuteiks.

Pirmadienio naktį toliau vyraus sausi, ramūs, tačiau šalti orai. Temperatūra kris iki 16-21, pietiniuose rajonuose vietomis net iki 24 laipsnių šalčio. Švelniausias šaltis ir vėl numatomas prie jūros, paryčiais bus 12-14 laipsnių šalčio.

Pirmadienio dieną debesuotumas didės, vietomis pasnigs. Vėjas ims pūsti iš pietų, pietvakarių, bet bus nestiprus.

Termometrai rodys 7-12, vakariniuose rajonuose vietomis 4-6, o pajūrio regione tik 1-3 laipsnius šalčio.

Antradienį sniego klius nedaug, šaltis bus truputį menkesnis, bet dieną bus žvarboka dėl sustiprėjusio pietų, pietryčių vėjo.

Prognozuojama, kad nuo pirmadienio šaltis ims trauktis į pietus ir pietryčius, tačiau tai pirmiausia pajus šiaurinės Baltijos kaimynės (Suomija, Estija ir Latvija).

„Kiek vėliau – vakarinė Lietuvos dalis, dar vėliau pietrytinė Lietuvos dalis ir Baltarusija“, – penktadienį žadėjo Vilniaus universiteto (VU) Hidrologijos ir klimatologijos katedros docentas Gintautas Stankūnavičius.

Sekmadienį ir pirmadienį naktį minimali oro temperatūra daug kur kris iki –18, –20 °C, o vietomis pragiedrėjus – iki –24 °C ir žemiau. Antradienio naktį stipresnis šaltis, –13, –18 °C numatomas jau tik vietomis.

„Ciklonams slenkant per Vakarų Europą link Skandinavijos didės bariniai gradientai Baltijos regione, todėl stiprės pietų – pietvakarių krypties vėjas, šalčiai atslūgs. Nuo ketvirtadienio Vakarų Lietuvoje, o nuo penktadienio – likusioje šalies dalyje, dėl jūrinių oro masių advekcijos, numatomas atlydys. Dienomis oro temperatūra bus teigiama, o vidutinė paros oro temperatūra bus apie 0 °C“, – prognozėmis dalijosi G. Stankūnavičius.

O antroje kitos savaitės dalyje numatomi ir žymesni krituliai – šlapias sniegas ir lietus, vietomis lijundra. „Taigi, šis šaltas laikotarpis ilgai Lietuvoje neužsilaikys“, – konstatavo jis.

Tačiau remdamasis ilgalaikėmis prognozėmis žadėjo, kad į šiaurinę Europos dalį šalčiai sugrįš dar ne kartą.

„Kasmet susidarantis poliarinis stratosferinis sūkurys paprastai užrakina arktinį orą virš poliarinių platumų, nes yra simetriškas Šiaurės poliaus atžvilgiu.

Tačiau sausio pradžioje šio sūkurio centras pasislinko virš šiaurinės Eurazijos dalies, todėl dabar labai šaltas oras aukštesniuose troposferos sluoksniuose cirkuliuoja virš šiaurinės Eurazijos ir jam prasiveržti į vidutines platumas yra žymiai lengviau.

Tyrimai rodo, kad poliarinis sūkurys į savo pusiausvyros sąlygas atsistato palaipsniui, todėl šią žiemą galima tikėtis ir daugiau arktinio šalčio įsiveržimų“, – žadėjo VU klimatologas, Hidrologijos ir klimatologijos katedros docentas G. Stankūnavičius.