„Nuo pirmųjų minučių, kai atėjo informacija į VTEK, aš ėmiausi priemonių, oficialiai kreipiausi į komisijos narius, pareikšdamas nusišalinimą“, – antradienį Seime sakė E. Sakalauskas.

Anot jo, VTEK galioja praktika, kad jeigu svarstomas klausimas, susijęs su subjektu, kuris delegavo kurį nors narį į VTEK, tas narys nusišalina.

„Komisija priėmė nusišalinimą. Nei praėjusį trečiadienį, kai buvo priimamas šiandien diskutuojamas sprendimas, nei vakar oficialiame komisijos posėdyje... (nedalyvavau – BNS). Beveik dvi valandas komisijos nariai posėdžiavo, aš taip pat stovėjau už durų ir laukiau, kol jie baigs diskutuoti apie galimus atsakymus žurnalistams“, – tvirtino kandidatas į VTEK pirmininkus.

„Šiuo atveju nežinau nei bylos medžiagos, nei sprendimo priėmimo ginčų ar panašiai. Komisija priėmė tokį sprendimą, trys – „už“, vienas – „prieš“. Tai komisijos kolegialus sprendimas“, – pabrėžė jis.

Antradienį naujienų portalas 15min.lt panešė, kad prieš Seimui balsuojant dėl naujo VTEK pirmininko paskyrimo komisija nutarė netirti, kodėl premjeras Saulius Skvernelis interesų deklaracijoje nenurodė, kad jo sutuoktinė Silvija Skvernelė turi „Swedbank“ akcijų.

Anot portalo, pildydamas turto deklaraciją Valstybinei mokesčių inspekcijai S. Skvernelis pažymėjo, kad 2016 metais jo žmonos valdomų akcijų vertė buvo beveik 7 tūkst. eurų. Tačiau šios informacijos nėra interesų deklaracijoje.

Premjero patarėjas Tomas Beržinskas paaiškino, kad premjero žmonai buvo suteikta „Swedbank“ akcijų. Ji šiame banke ir dirba. „Tai yra susiję su Silvijos Skvernelės darbo santykiais. Šios akcijos jai buvo suteiktos kaip kintamo atlyginimo dalis“, – komentavo T. Beržinskas.

Anot VTEK, Vyriausybės vadovas privačių interesų deklaracijoje yra nurodęs, kad jo sutuoktinė eina pareigas „Swedbank“, taip pat deklaravo turintis indėlį, paskolą, draudimo sutartį šiame banke. „Komisijos vertinimu, interesų konflikto grėsmė, kylanti iš S. Skvernelio (ar jo sutuoktinės) ryšių su „Swedbank“, yra atskleista“, – rašoma VTEK rašte 15min.lt žurnalistams.

E. Sakalauską į VTEK delegavo premjeras S. Skvernelis. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis savo ruožtu pasiūlė jo kandidatūrą į komisijos vadovus.

Nuolatinio vadovo VTEK neturi nuo praėjusių metų kovo, kai gresiant balsavimui dėl nepasitikėjimo iš pareigų pasitraukė tuometinis komisijos pirmininkas Romas Valentukevičius.

Balandį Seimo vadovas į šias pareigas teikė Virginijaus Kanapinsko kandidatūrą, bet parlamentarai jai nepritarė.

VTEK sudaro penki nariai. Po vieną kandidatą į VTEK narius Seimui teikia prezidentas, Seimo pirmininkas, premjeras, du kandidatus – Lietuvos teisininkų draugija.