Ministerija primena, kad nuo šių metų pradžios vienišo asmens išmoką gali gauti visi Lietuvoje gyvenantys vieniši žmonės su negalia ir žmonės, sulaukę senatvės pensijos amžiaus. Vienišo asmens išmoka jų pajamas per metus padidina 384 eurais.

„(...) Šiuo metu 32 eurus siekiančią vienišo asmens išmoką senjorai ir žmonės su negalia gauna automatiškai, be atskiro prašymo. Vienišo asmens išmokos dydis yra lygus socialinio draudimo našlių pensijos baziniam dydžiui.

2023 metais ir vėliau jis kasmet bus indeksuojamas tokiu pat tempu kaip socialinio draudimo našlių pensijos. Kitąmet vienišo asmens išmoka sieks 35 eurus“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Kitais metais vienišo asmens išmoka kaip ir šiemet bus skiriama automatiškai ir mokama be atskiro asmens prašymo. Skaičiuojama, kad kitais metais beveik 35 eurų dydžio vienišo asmens išmokos priklausys apie 240 tūkst. vienišų žmonių su negalia ir pensinio amžiaus žmonių, rašoma pranešime.

2023 m. vienišų asmenų išmokoms numatyta skirti apie 101 mln. eurų.

„Vienišo asmens išmokos dydis yra susiejamas su socialinio draudimo našlių pensijos baziniu dydžiu. Taip užtikrinamos vienodos socialinės garantijos dėl asmenų vienišumo, bei išmokos didėjimas pagal darbo užmokesčio fondo augimo tempą šalyje“, – primena SADM.

Šiuo metu socialinio draudimo našlių pensiją gauna apie 203,6 tūkst. žmonių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją