„Stiprios bendruomenės, nevyriausybinių organizacijų tinklas ir veikla – labai svarbūs pilietinės visuomenės elementai. Jų kasdienė veikla ir darbas svariai prisideda prie vietos bendruomenių iniciatyvų skatinimo, ambicingų projektų, socialiai pažeidžiamų visuomenės grupių įtraukties“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Šiemet taip pat tęsiamas bandomasis modelis papildomai įtraukiant naujų savivaldybių – jų planuoja dalyvauti 17. Įgyvendinant bandomąjį modelį, bus stiprinami bendruomeninių organizacijų gebėjimai, kompetencijos rengiant ir įgyvendinant projektus, o siekiant visuomenės įsitraukimo į sprendimų priėmimo procesus – dalyvavimas savivaldybių bendruomeninių organizacijų tarybose, pažymima pranešime.

Savivaldybių bendruomeninių organizacijų ar nevyriausybinių organizacijų taryboms numatomas specialus vaidmuo – tarybos atliks atrankos komisijų vaidmenį. Tikimasi, kad tai paskatins vietos bendruomenes labiau dalyvauti sprendžiant viešuosius reikalus ir imtis ambicingesnių projektų, naudingų vietos gyventojams.

Už projektams skirtas lėšas, kaip ir kasmet, konkursus laimėjusios organizacijos galės vykdyti socialinę veiklą socialiai pažeidžiamoms gyventojų grupėms, pavyzdžiui, senjorams, neįgaliesiems, vyresnio amžiaus ar vienišiems žmonėms. Taip pat bus galima įtraukti į bendruomenę grįžtančius iš emigracijos ar atvykstančius užsieniečius, ugdyti bendruomenės narių pilietiškumą, populiarinti socialinio verslo plėtrą, organizuoti pagalbą atvykusiems ukrainiečiams, rašoma pranešime.

Siekiant didesnio bendruomenės narių sutelktumo, finansuojami bendruomenės vaikų ir jaunimo laisvalaikio užsiėmimai, pavyzdžiui, stovyklos, renginiai, kitos veiklos, skatinančios asmeninių ir socialinių gebėjimų ugdymą. Remiama ir bendruomenės narių kultūrinė, švietėjiška, sporto ir sveikatinimo veikla, įvairios akcijos ir iniciatyvos, skirtos viešoms erdvėms ir aplinkos kokybei gerinti.

Konkursuose projektų finansavimui gauti gali dalyvauti bendruomeninės organizacijos, nevyriausybinės organizacijos, religinės bendruomenės.

Siekiant tolygesnio lėšų paskirstymo miestų ir kaimiškose teritorijose, kad visos savivaldybėse veikiančios bendruomeninės organizacijos turėtų vienodas galimybes pretenduoti į projektų finansavimą, nuo šių metų savivaldybėms leidžiama pačioms pasirinkti projektų finansavimo būdą – ar lėšas skirstyti seniūnijoms, ar neskirstyti ir lėšas skirti visai savivaldybės teritorijai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją