Pasak jo, tai reiškia, kad savivaldybėse nesurenkama pakankamai pinigų, kad būtų patenkinti gyventojų poreikiai – trūksta pinigų sveikatos, socialiniams poreikiams, transportui. „Rajonams tai reiškia savotišką krizę“, – sako J. Sabatauskas.

Socialdemokratai ragina nedelsiant spręsti šią gilėjančią problemą. Juolab, kad Seime yra užregistruotas kompromisinis siūlymas – kompensuoti savivaldybėms bent 80 procentų GPM netekčių. Tiesa, valdantieji, balsuodami prieš, anot socialdemokratų, jau blokavo šio klausimo įtraukimą į programą taip pasmerkdami savivaldybes nepritekliui.

„Galbūt valdantiesiems ne itin palankūs savivaldos rinkimų rezultatai juos paprotins atsižvelgti į savivaldybių poreikius. Seimo vadovybei pateikėme siūlymą dėl biudžetų netekčių svarstyti sekmadienį prasidedančioje pavasario sesijoje. Juk įvairūs socialiniai poreikiai rajonuose tik didėja – savivaldybėms permesta ant pečių daug papildomų funkcijų, pavyzdžiui, įvedus etatinį mokytojų darbo apmokėjimą, socialinių pedagogų, psichologų, specialiųjų pedagogų algas pavesta mokėti savivaldybėms, o pinigų jų biudžetuose mažėja“, – teigia J. Sabatauskas.

Socialdemokratus stebina ir tokie valdančiųjų pareiškimai kaip socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio raginimas savivaldybėms daugiau skirti pinigų socialinėms reikmėms, nes jie išleidžiam kitur. Pasak, J. Sabatausko, akivaizdu, kad savivaldybės pradėjo tampyti „per trumpą pinigų antklodę“ nuo vieno krašto į kitą, o faktas, kad lėšų jų biudžetuose stinga, ir valdantieji, sukūrę šią situaciją, jo nuomone, turi bent iš dalies kompensuoti.