"Šiuos eksperimentus vis labiau patiriame ir mes, nors jie slepiami po tokiomis nekaltomis sąvokomis, kaip socialinė lytis, kova prieš smurtą ir prievartą, kova už lygias teises ir pan. Kuriamas naujas žmogus, laisvas nuo aiškaus tikėjimo, vengiantis bet kokios atsakomybės, nebranginantis normalios šeimos, pasiryžęs bet ką paaukoti dėl savo asmeninės gerovės. Abejojantieji šiais eksperimentais laikomi atsilikusiais, iš viduramžių atkeliavusiais žmonėmis. Aš irgi esu vienas iš tų abejojančių", - teigė arkivyskupas Gedulo ir vilties dienos iškilmingame minėjime Seime.

Arkivyskupas atvirai ir griežtai išreiškė vyskupų požiūrį į neseniai Vyriausybės pasirašytą konvenciją dėl smurto prieš moteris.

"Po gražia dokumento skraiste diegiama "gender" ideologija dėl lyties pasirinkimo, kuri neturi jokio mokslinio pagrindimo, tačiau jai tiesiamas kelias į mūsų švietimą, kultūrą ir netgi teisinę sistemą. 113 visuomeninių organizacijų, per šimtą mokyklų ir vaikų darželių, šimtai pavienių piliečių kreipėsi į mūsų valdžios moteris ir vyrus, išsakydami susirūpinimą minėtąja konvencija. Bet tai buvo tyruose nuskambėjęs balsas - konvencija buvo pasirašyta greitai ir be diskusijų. Kažkas net pasidžiaugė, kad Vyriausybė nepabijojo Lietuvos vyskupų, tačiau vyskupai ne gąsdino, o tik kvietė neskubėti ir padiskutuoti apie kontraversiškus konvencijos straipsnius. Lietuvos vyskupams, kaip ir kitiems piliečiams, rūpi, kad Lietuvoje nebūtų naudojama prievarta prieš vaikus, moteris ir bet kuriuos žmones, kad visi būtų gerbiami, nes visi yra Dievo vaikai. (...) Tačiau Lietuvos vyskupai mano, kad socialinės inžinerijos eksperimentai su žmogumi, jo moraliniais pamatais, jo prigimtimi yra pavojingi, todėl klausia, kas verčia taip skubėti atverti duris labai abejotinai ideologijai: noras įsiteikti vizituojantiems aukštiems Europos pareigūnams, baimė pirmininkaujant ES Tarybai pasirodyti, kad Lietuvos visuomenė yra neva atsilikusi ar tiesiog pionieriškas noras būti pažangiems", - negailėjo kritikos buvęs politinis kalinys ir tremtinys S. Tamkevičius.

Arkivyskupas priminė, kad po Spalio revoliucijos Rusijoje pradėta komunizmo statyba tapo kraupios socialinės inžinerijos eksperimentu su gyvais žmonėmis, sukūrė Gulagą ir sunaikino milijonus, o kitus pasmerkė vergiškai egzistencijai. Nežmoniška ideologija numarino milijonus įvairių tautų žmonių, kaip ir Hitlerio eksperimentai kuriant naują žmogų.

"Bet visa tai jau yra istorija. Ar pasimokėme iš šios istorijos mes? Taip ir ne", - konstatavo S. Tamkevičius.

Pasak arkivyskupo, tremtinių likimai primena ne tik nežmoniškos sistemos grimasas, bet ir tai, kas padėjo tremtiniams ir kaliniams pačiomis sunkiausiomis sąlygomis išsaugoti savo žmogiškąjį orumą ir nepalūžti. "Tai buvo tikėjimas į Dievą ir tvirti šeimos ryšiai. Tikėjimas gelbėjo sunkiausiomis valandomis ir padėjo išsaugoti viltį, o šeima buvo svarbi atrama, nes artimųjų meilė galingesnė už Sibiro speigus", - kalbėjo S. Tamkevičius.

Gedulo ir vilties dienos minėjime Seime dalyvauja Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo Pirmininkas Vydas Gedvilas, Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, kiti politikai, tremtiniai, politiniai kaliniai ir jų palikuonys.