„Nors pasisakė Gintautas už partnerystę, gal jis čia kokį pavydą turi, aš nesuprantu, aš manau, kad bendrausiu su visų politinių partijų lyderiais, tą dariau ir darysiu ateityje“, – antradienio „Panoramoje“ juokėsi S. Skvernelis. Taip jis komentavo savo sprendimą susitikti su opozicinių konservatorių lyderiu Gabrieliumi Landsbergiu, tačiau ne su G. Palucku.

Apie partnerystę S. Skvernelis užsiminė ir „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“. Laidos vedėjai Daivai Žeimytei paklausus, kodėl premjeras taip audringai reaguoja į G. Palucką, kodėl jam laiko nerado, o su G. Landsbergiu susitiko, S. Skvernelis atsakė:

„Nereikia dėl to kelti pavydo scenų. Buvo Gintauto pareiškimų, kad jis pasisako už partnerystę, pavydėti tikrai nereikėtų“.

Pirmadienį G. Paluckas pakartojo, kad pasisako už tos pačios lyties porų partnerystės įteisinimą.

„Aš pasisakau „už“, partija, esu tikras, pasisako „už“, nes tai yra mūsų vertybės ir politinėje programoje partijos tai įrašyta. Bet koalicijos partneriai yra „prieš“, nepaisant to, kad premjeras Saulius Skvernelis yra sakęs, kad yra „už“, bet didelė dalis frakcijos priešinasi“, – apie tos pačios lyties partnerystės įteisinimą ir nelietuviškų pavardžių rašymą oficialiuose asmens dokumentų puslapiuose kalbėjo G. Paluckas.

Ką reiškia S. Skvernelio, anksčiau ne kartą pasisakiusio už partnerystės, įskaitant vienalytes poras, įteisinimą juokeliai šia tema?

„Mes džiaugiamės, kad premjeras nepamiršta šios temos ir ją aktualizuoja viešojoje erdvėje. Palinkėtume jam tomis temomis nejuokauti, o iš tikrųjų imtis proaktyvių žingsnių Vyriausybės lygmeniu teikiant arba palaikant įstatymų projektus, kurie įteisintų partnerystės institutą Lietuvoje ne tik tos pačios lyties poroms, bet ir skirtingų lyčių asmenims“, – DELFI sakė Lietuvos gėjų lygos (LGL) žmogaus teisių politikos koordinatorius Tomas Vytautas Raskevičius.

Tomas Vytautas Raskevičius

T. V. Raskevičius primena, kad Lietuva likusi viena iš šešių Europos Sąjungos valstybių, kurioje tos pačios lyties poros apskritai neturi jokios galimybės įteisinti savo santykius. Pasak jo, būtų kryptinga imtis proaktyvių žingsnių šioje srityje, kad Europoje neliktume paskutiniai.

Idėjai yra pritaręs ir G. Landsbergis

Prieš Seimo rinkimus rugpjūtį jaunimo organizacijų iniciatyvos „Žinau, ką renku“ diskusijoje „Lofte“ palankumą partnerystės įstatymui demonstravo ir G. Landsbergis, ir S. Skvernelis.

Gabrielius Landsbergis

„Kaip tikras konservatorius, gavęs tokį klausimą, matyt, turėčiau išeiti, turėtų būti labai baisu. Ne, aš pasisakau už partnerystę, aš manau, kad laikas tam atėjo, aš tikiuosi, naujas Seimas ar mūsų koalicija galų gale šį klausimą į Seimą atneš ir mes jį priimsime“, – homoseksualų partnerystėms pritarė G. Landsbergis.

Vis dėlto po šio pareškimo, gavęs pylos nuo partiečių, G. Landsbergis savo poziciją ėmė švelninti.

Tuo metu S. Skvernelis iki šiol laikėsi savo.

„Aš tos linijos laikausi, tačiau turiu savo nuomonę. Santykiai tarp žmonių, ką ir kas nori mylėti – niekada jokia valstybė negali reguliuoti ir kištis. Tačiau yra momentas, kada prieinama iki teisinių klausimų, kurie šiandien nėra išspręsti, todėl aš manau, kad teisiškai sureguliuoti partnerystę privalome“, – tuomet sakė S. Skvernelis.

Priešingai nei S. Skvernelis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis vienalyčių asmenų partnerystei nepritaria.