„Mano supratimu, tai nieko nekeičia. Gal tai kam nors bus argumentas balsuojant elgtis kitaip“, – antradienį Seime žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, vienas 15 metų ir vyresnis šalies gyventojas pernai suvartojo vidutiniškai 13,2 litrų absoliutaus (100 proc.) legalaus alkoholio. Tuo metu naujausiais Pasaulio sveikatos organizacijai duomenimis, pernai Lietuvoje vienam žmogui nuo 15 metų teko vidutiniškai 18,2 litro absoliutaus alkoholio.

S. Skvernelis pabrėžė, kad nepaisant statistikos, alkoholio prieinamumą būtina mažinti, atsižvelgiant į realią situaciją valstybėje.

„Statistika yra vienokia ar kitokia. Tikrai nebuvo remtasi viena ar kita statistika, o situacija, kurią realiai turime. Žiūrėjome kompleksiškai – ir išgerto alkoholio, tenkančio vienam gyventojui, kuris yra vyresnis nei 15 metų, kiekį, ir pasekmes, pirmiausia tai sveikata, mirtingumas, nelaimingi atsitikimai, susiję su alkoholio vartojimu – keliuose, vandens telkiniuose, darbo vietose, ligos ir taip toliau. Nereikia žiūrėti vien į skaičius“, – teigė premjeras.

Seimas šiuo metu svarsto Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kad būtų uždrausta alkoholio reklama, patrumpintas svaigalų pardavimo laikas, pavėlintas amžius, nuo kurio galima įsigyti alkoholinių gėrimų ir kt.