– Tiek daug sričių žadate reformuoti, kad atrodo galite patrūkti. Jei trumpai, kokių pokyčių sieksite?

– Tikiuosi, kad tikrai nepatrūksime, nes suburbiu tokią komandą, kuri dalinsis atsakomybe ir darbais.

– Susidaro įspūdis, kad bus reformuotos visos sritys.

– Nereikia vartoti žodžio reformos. Šiandien Seime matėme, kad tikrai turime pakankamai daug sričių, kuriose reikalingi didesni ar mažesni pokyčiai. Kai bus tvirtinama vyriausybės programa, reikia pasidaryti priemonių įgyvendinimo planą ir susidėlioti prioritetus, nuo kurių sričių pirmiausia pradėti.

– Tai kur yra tie esminiai momentai? Kuriose srityse pokyčiai per ketverius metus jums yra patys svarbiausi?

– Galima drąsiai įvardinti skurdo, socialinės atskirties mažinimą. Suvokiame, kad tai yra didžiulė problema ir mes turime bandyti ją kitaip spręsti. Taip pat negalime nustumti demografinės situacijos problemos – tai tiek emigracija, tiek gimstamumas. Jei mes norime turėti ateitį, o ateitis yra mūsų vaikai, jaunimas, turime daryti pokyčius švietimo reformoje. Jei kalbėtume apie viešiesiems finansams imliausias sritis, tikrai suvoksime, kad pokyčiams jau subrendusi sveikatos apsaugos sistema. Paradoksalu, bet šioje sistemoje nėra patenkinti visi jos dalyviai, tiek ligoniai, tiek patys medikai. Tas pats kalbant apie socialinę apsaugą. Jei proveržio nedarysime, ugdysime žmones, kurie nelabai nori, geba ar tiesiog neturi intereso integruotis į darbo rinką, ar jau yra užprogramuoti iš kartos į kartą būti socialinės paramos prašytojais. Viešajame sektoriuje turime tą pačią situaciją: sektorius didelis, nepaslankus, esame nepatenkinti iš abiejų pusių, tiek vartotojai, tiek tarnautojai. Tampa problema į valstybės tarnybą pasisamdyti idėjas generuoti gebantį žmogų, kuris galėtų padaryti realius darbus, nes atlyginimas nėra konkurencingas. Čia esminės sritys, kuriose turės būti įgyvendinti pokyčiai artimiausiu metu.

– Kaip jūs žiūrite į savo paties politinę ateitį? Kiek jūs galėsite ir norėsite daryti nepopuliarius sprendimus, galvodamas apie ateitį?

– Kažkada tampant ministru buvo klausiama, o ką jūs toliau darysite? Šiandien aš tai vertinu kaip milžinišką atsakomybę. Tai tikrai nėra planuotas karjeros vingis.

– Esate nustebęs pokyčiais, kurie vyksta paskutinius 12 mėnesių?

– Labiau per paskutinius 24 mėnesius. Prieš kiek daugiau nei dvejus metus, dar buvau policijos generalinis komisaras. Apsisprendžiau dalyvauti Seimo rinkimuose ir galvojau darbuotis įstatymų leidžiamojoje valdžioje. Tai man nauja ir aš į tą orientavausi. Šiandien situacija yra kita, žmonių pasitikėjimas lėmė tai, kad vėl reikia būti vykdomojoje valdžioje. Aš tikrai nebijau daryti nepopuliarų sprendimų. Tik juos reikia daryti ne revoliuciniu ir radikaliu būdu, bet vadovaujantis sveiku protu, racionaliu paskaičiavimu, siekiamu rezultatu. Jei reikės tuos sprendimus daryti, aš juos darysiu negalvodamas, kokia bus ateitis. Nenoriu prisikalbėti, bet gali būti, kad tai paskutinis etapas, kai tarnauju valstybei. Aš 24 metus tarnavau valstybei ir šiandieninę misiją taip pat matau...

– Jau prasidėjo nesutarimai viduje. Už jus nebalsavo viena bendražygė – Dovilė Šakalienė. Kuo jūs aiškinate tokį jos sprendimą?

– Nenorėčiau už ją kalbėti, galbūt tai tam tikros puoselėtos ambicijos. Nežinau, reikia jos klausti. Vertinu normaliai, gerai, kad žmonės turi poziciją, tai nėra slaptas balsavimas. Gerbiu kiekvieno kolegos Seimo nario sprendimą.

– Tai drąsus sprendimas.

– Tie žmonės, kurie atėjo į LVŽS, ypač ta nepartinė dalis, yra drąsūs žmonės. Svarbu nebijoti tos nuomonės sakyti. Vertinu tai, kas yra pasakoma ir padaroma, o ne už akių kalbama.

– Kodėl ji negavo nieko, ko tikėjosi ir to, kas jai, ko gero, buvo žadėta, ji nei Socialinės apsaugos ir darbo ministrė, nei Žmogaus teisių komiteto pirmininkė nei Socialinių reikalų ir darbo. Net jai rūpimų komitetų nare netapo. Kas nutiko? Ji dirbs Užsienio reikalų komitete, nors su tuo nelabai ką turi bendro.

– Nenorėčiau kalbėti apie tas detales. Dabar mano darbas labiau koncentravosi į būsimą vyriausybę. Kokiomis proporcijomis kokios pareigybės Seime buvo skirstomos negaliu pasakyti, neteko man labai aktyviai dalyvauti. Dėl gebėjimų, tai pasirinkimas kandidatuoti Naujamiesčio rinkimų apylinkėje ir dalyvauti debatuose su pasaulio lietuviais, tai yra puiki pozicija Užsienio reikalų komitete. Kiek žinau, jai dar bus siūloma vadovauti vienai labai svarbiai komisijai Seime, kuri susijusi su mūsų tautiečiais gyvenančiais užsienyje.

– O kaip Stasys Jakeliūnas? Jis taip pat buvo viešai įvardijamas kandidatu į Finansų ministrus. Kokios priežastys, kad jis nebesiūlomas ministru?

– Jei Stasys būtų pasakęs, kad savęs nemato kitur, tik ministro pozicijoje, jis būtų teikiamas ir net neabejoju, kad būtų paskirtas. Bet yra Seimo Biudžeto ir finansų komitetas. Šiandien reikia tą faktą konstatuoti, kad reikalingas finansų analitikas, išmanantis šią sritį. Nebuvo taip paprasta tokį žmogų rasti. Vyriausybėje yra galimybė pasirinkti alternatyvą, nes galima pakviesti žmones, kurie nėra Seimo nariai. Į Seimą komiteto pirmininko nepakviesi. Šitas komitetas labai svarbus, jis turi būti didžiausios politinės jėgos atsakomybės srityje.

– Ar Vilius Šapoka jau atsakė į jūsų siūlymą tapti finansų ministru?

– Laikausi tos pačios pozicijos. Šią savaitę sužinosite likusius kandidatus, tada ir pakomentuosiu.

– V. Šapokos kandidatūra į Finansų ministrus yra minima jau antrą kartą. Prieš kelerius metus jis irgi buvo minimas. Kodėl būtent šis kandidatas?

– Apie kiekvieną kandidatą, kuri teiksiu, išsamiai pasakysiu kokiais argumentais vadovaujantis šitos kandidatūros bus teikiamos į atitinkamų ministrų pozicijas. Nepamirškime, šitame etape labai svarbaus ir teisėsaugos patikrinimas. Ta informacija yra įvairi ir kartais ji visai neturi nieko bendro su nusikalstama veika, kaip dažniausiai manoma. Yra tikrinama informacija iš įvairių institucijų, ne tik STT. Tai ir mokesčiai, ir tarnybinės etikos komisija, ir policija, saugumo departamentas. Jei yra tam tikrų abejonių, darbdavys vertina, ar tos aplinkybės leidžia užimti poziciją ar ne. Dėl to turi būti išlaikyta tam tikra pagarba tiems žmonėms, kurie duoda sutikimą kandidatuoti.

– Šiandien net 90 Seimo narių pritarė jūsų kandidatūrai į premjerus. Kuo jūs pats tai aiškinate?

– Tikėjausi didesnio palaikymo. Tiek bendradarbiaujant ankstesnėse pozicijose, tiek rikimų laikotarpiu deklaravau, kad žmonių neskirstau pagal partiškumą ir daug politinių varžovų gavo mano asmeninį palaikymą. Tikrai to neslėpiau ir sakiau, kad noriu, jog šitie žmonės būtų Seime. Šiandien balsavime kai kas bandė sujungti dvi temas, kad premjeras, kaip ir tiktų, bet vyriausybės programa ne. Tai neapgaudinėkime savęs. Vyriausybės programai bus atskiras balsavimas. Tai du skirtingi etapai.

– Jaučiatės apgautas?

– Tikrai ne. Balsavimas parodo, kaip žmonės laikosi savo deklaruojamų vertybių, kaip jie kalba, kaip jie elgiasi. Suprantu, kad opozicijai sunku save priversti balsuoti už pozicijos kandidatą. Tą reikia suprasti, bet aš gerbiu kiekvieno Seimo nario sprendimą. Esu pasiruošęs konstruktyviai dirbti su kiekvienu. Tiesą sakant, net ir nežiūrėjau, kas ir kaip balsavo.

– Jūsų nepalaikė nei liberalai, nei Tėvynės sąjunga-Krikščionys demokratai.

– Tikėjausi tų darbinių dalykinių santykių, kurie buvo susiklostę per daugelį metų kartu dirbant įvairiose pozicijose. Bent jau aš tai taip elgčiausi nepriklausomai ar žmogus priklauso pozicijai ar opozicijai. Jei gerbiu, žinau, kokios yra žmogaus profesinės savybės, tai tiesiog to neslėpčiau ir palaikyčiau. Galbūt taip ir bus ateityje.

– Nekalbėkime apie pavardes, bet sakykite, koks procentas asmenų sutiko būti ministrais iš tų nepartinių, kurie buvo jūsų pirmasis pasirinkimas?

– Manau, kad apie 80 procentų. Aš nerenku žvaigždžių komandos, bet renku tuos žmones, kurie yra žinomi savo srityje ir yra nuveikę kažką. Galbūt pavardės, kurios bus paskelbtos, iš pirmo žvilgsnio bus nieko nesakančios, bet jei jūs darbuotumėtės socialinės apsaugos srityje, tikrai identifikuosite tą žmogų, kad jis yra tos srities žinovas, turintis visas kompetencijas dirbti šitą darbą.

– Jūs jau žinote visus 14 kandidatų?

– Taip.

– Laukiate teisėsaugos patikrinimo, preliminarios prezidentės nuomonės ir, kaip anksčiau buvo įprasta, prezidentei nešite visą ministrų kabineto sudėtį?

– Tikiuosi, kad pavyks pateikti visus 14 ministrų. Jei būtų kliuvinių, tai bus teikiama nepilna vyriausybė, bet manau, kad gal pavyks to išvengti.