Be to, kaip teigia S. Lavrovas, būtent Lietuva yra „agresyviausias rusofobijos branduolys visame NATO aljanse“.

Rusijos Federacijos ir NATO nesutarimus ministras aptarė per interviu Švedijos dienraščiui „Dagens Nuheter“.

Anot Rusijos diplomatijos vadovo, pati rusofobiškiausia Aljanso narė – Lietuva, skelbia newsru.com.

Per interviu S. Lavrovas kalbėjo: „Mes visada perspėjome: jeigu Aljansas ir toliau be ribų plėsis į Rytus (atsižvelgiant į kiekvienos valstybės teisę rinktis saugumo užtikrinimo formą – ar tai būtų dvišaliai susitarimai, ar daugiašalės sąjungos), būtina suvokti, kad karinei infrastruktūrai ir toliau artėjant prie Rusijos sienų, mes tikrai imsimės būtinų karinių ir techninių priemonių – nieko asmeniško, tik verslas“.

„Mums nuolat kartojo, kad NATO neturi jokių tikslų kaip nors pakenkti Rusijos saugumui. Nepaisant to, jeigu tokių tikslų nėra, o infrastruktūra „tiesiai prie mūsų slenksčio“, gintis greičiausiai teks ne nuo ketinimų, o nuo to, ką matome savo akimis“, – Rusijos diplomatijos vadovo žodžius cituoja newsru.com.

„Kai dabar sako, kad Rusija ėmė pavojingai elgtis šalia NATO, manau, kad tai dar vienas bandymas „viską apversti aukštyn kojomis“.

Tiesiog Šiaurės Atlanto aljansas, plėsdamasis vis toliau ir toliau, artėja prie mūsų sienų. Aljansas jau pažeidė 1997 metais pasirašytą Steigiamąjį santykių aktą, kuriame teigiama, kad naujų narių teritorijose nuolatinių karinių jėgų didinimo būti negali“, – sako S. Lavrovas.

Daug dėmesio per interviu Rusijos užsienio reikalų ministras skyrė Baltijos valstybėms.

„Savo kolegų iš NATO klausėme, kodėl jie nori priimti Baltijos valstybes. Mums atsakydavo, kad ten (Baltijos valstybėse) išliko daug įvairių fobijų – dar nuo sovietinių laikų ir Pirmojo pasaulinio karo metų, kai visa tai prasidėjo. Aljansas puikiai suprato, kad šiandieninė Rusija joms (Baltijos valstybėms) jokios grėsmės nekelia, tačiau tose valstybėse, kaip galima suprasti, populiari psichologija – jos įstos į NATO, nusiramins, bus taika, konstruktyvus bendradarbiavimas. Jas priėmė į NATO, bet niekas nenusiramino, ypač mūsų kaimynai Lietuvoje“, – teigia S. Lavrovas.

Dabar, kaip teigia S. Lavrovas, būtent Lietuva yra „agresyviausias rusofobijos branduolys visame NATO aljanse“ - valstybė narė, daranti spaudimą NATO „rinktis antirusišką kursą“.

„Ir tai niekaip nesusiję su rusakalbiais gyventojais. Pavyzdžiui, kai šios valstybės atgavo nepriklausomybę, mes turėjome problemų, kurias sprendėme išskirtinai diplomatinėmis priemonėmis, pavyzdžiui su Latvija ir Estija, kur didelė dalis gyventojų negavo pilietybės. Lietuvoje pilietybę gavo visi. Dėl šios priežasties lietuviams jokių klausimų neturėjome“, – paaiškino Rusijos diplomatijos vadovas.

Maskva planavo bendradarbiauti, aktyviai rengė planus, įskaitant ir tranzitą į Kaliningradą, tai buvo daroma remiantis bendrais ekonominiais projektais. Nepaisant to, dabar, kaip teigia Rusijos užsienio reikalų ministras, „Lietuva kažkodėl pasirodė esanti pati rusofobiškiausia Baltijos valstybė“.