„Sprendimas priimtas, kad ministras pažeidė įstatymą nedeklaravęs laiku privačių interesų dėl įmonės akcijų turėjimo Bulgarijoje“, - BNS sakė VTEK pirmininkas Romas Valentukevičius.

Jis pažymėjo, kad komisijos sprendimas buvo formalus, nes Š.Birutis deklaravo interesus iškart, kai apie jo valdomą įmonę buvo pranešta žiniasklaidoje. Skundą dėl ministro pateikė Seimo narys, konservatorius Vytautas Juozapaitis.

R.Valentukevičius patvirtino, kad pradėtas tyrimas ir dėl kito epizodo - dėl ministro komandiruotės į Jungines Amerikos Valstijas, kurią jis derino su atostogomis. Sprendimą komisija priims kituose posėdžiuose.

Kaip skelbė portalas 15min.lt, kultūros ministras „darbietis“ Š.Birutis yra vienas iš trijų asmenų, valdančių Bulgarijoje registruotą įmonę „Agrolitas“. Politiko su partneriais valdoma įmonė 2009 metų vasarį už 200 tūkst. eurų nusipirko 18,5 hektaro žemės netoli Kalčevo gyvenvietės Rytų Bulgarijoje.

Skundą dėl ministro komandiruotės pateikė taip pat V.Juozapaitis bei dar du Seimo konservatoriai - Valentinas Stundys ir Arvydas Anušauskas. Jų teigimu, oficiali Š.Biručio komandiruotė į JAV buvo numatyta birželio 29–liepos 5 dienomis, tačiau Kultūros ministerija apmokėjo verslo klasės bilietus birželio 29–liepos 11 dienomis.

Š.Birutis BNS teisinosi, jog komandiruotė buvo sutrupinta taupant valstybės lėšas, o per savo atostogas jis organizavo iš anksto planuotus susitikimus, kaip ministras.

„Aš sugalvojau įgyvendinti tą pačią programą, tai yra numatytus susitikimus su institucijomis kultūrinėmis Niujorke, sprendžiant mūsų kultūros atstovavimą, kultūros ataše Niujorke atsiradimą. Aš galvojau, kad atostogų sąskaitą tą padarysiu nukeliant atgalinio bilieto datą, - dėstė ministras. - Ką sutaupiau? Iš tikrųjų, visada norisi kaip geriau, nes dešimt dienų komandiruotė į Ameriką, galbūt, atrodytų jau per ilga, turbūt sutiktumėte. Tai išėjo penkios dienos komandiruotė, penkios dienos atostogų, apmokant savo pinigais pragyvenimą Niujorke, bet ne pliaže, o dirbant institucijose“.

Anot jo, su juo vykusi patarėja Ramunė Zabulienė dalyvavo tik pirmojoje komandiruotės dalyje Baltimorėje ir Vašingtone, patarėjos ir jo paties lėktuvo bilietai kainavo apie 2 tūkst. eurų.