Pagrasino pasodinti į kalėjimą

A. Kubilienė Žukų bendruomenei vadovauja jau 14 metų. Bendruomenę vienija apie 40 žmonių. Kasmet jie organizuoja įvairius renginius. Vienas iš geriausiai visiems žinomų – Žolinių šventė. Tai yra versli bendruomenė – savo veiklai jie ir patys užsidirba spausdami obuolių sultis, teikdami šarvojimo paslaugas.

Žukuose yra ir jaunimo organizacija „Žukų skalviai“. Jos pirmininkas - Giedrius Kinderis. Pasak A. Kubilienės, jaunimas ir pareiškė, kad laikas keisti pirmininkę. Nesutarimai prasidėjo būtent prieš Žolinių šventę, mat pirmininkė nesutiko su Kęstučio Komskio noru, jog renginio nevestų kultūros darbuotoja Svetlana Jašinskienė. „Mes neturime tiek lėšų, kad galėtume sumokėti kažkam už renginio vedimą. Svetlana puikiai tą moka padaryti. O prieš tai sustrigome ir dėl to, kad nesutikome su lėšų paskirstymu nevyriausybinėms organizacijoms. „Žukų skalviams“ skirta 3 000 eurų. Ne viskas atrodė teisinga. Todėl padėjau parašą, kad su tuo nesutinkame. Mums buvo žadėta po 300 eurų, kad būtų už ką sumokėti už elektrą, vandenį. Skyrė tik 100 eurų“, - kalbėjo bendruomenės pirmininkė.

Tiesa, anot pašnekovės, prieš Žolinių šventę į susirinkimą atėjo pats K. Komskis, kuris nėra nei Žukų bendruomenės narys, nei jo labiau Žukų kaimo gyventojas. Jis priekaištavo, kad organizacija „Žukų skalviai“ negavo pinigų.

Veiksmas tęsėsi ir po Žolinių. „K.Komskis atsiuntė raštą, kur buvo išdėstyta, kad jis, kaip Tarybos narys, nori gauti ataskaitą apie tai, kaip naudojami bendruomenės pinigai. Į tą raštą neatsakinėjau. Jį vėliau pasiėmė Kęstučio tėvas Kęstas Komskis. Po šventės darėme susirinkimą. Vėl buvo atėjęs K. Komskis. Jis viešai prie visų man pasakė: „Sūka, aš tave uždarysiu į kalėjimą“. Rugpjūčio 31 dieną suorganizavo visuotinį susirinkimą, kuriame dalyvavo ne bendruomenės nariai. Išsirinko jie pirmininku „tvarkietį“ V. Kerpę. Norėjo pakeitimus įregistruoti, bet nepavyko. Nes susirinkimas neteisėtas. Dabar vėl išsiuntė kvietimus, jog neeilinis visuotinis susirinkimas organizuojamas rugsėjo 23 dieną“, - pasakojo pirmininkė.

Demonstruoja galias

„Galvoju, kad taip elgiasi prieš rinkimus – kapotis ir žaisti. Anastazija – apie ją per 14 metų nebuvau girdėjęs blogo žodžio“, - kalbėjo Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis.

Pašnekovui nepatiko „priešrinkiminiai metodai“ – nuversti tuos, kurie nenori paklusti, išsako savo nuomonę. „Kęstutis galvoja, kad jis, kaip Tarybos narys ir buvęs gyventojas, turi teisę vadovauti. Tarybos nariui neįeina į pareigas reikalauti atsiskaityti. Tai jau Tarybos nario galių demonstravimas. Pykčiai įvyko dar tada, kai nevyriausybinėms organizacijoms buvo skirstomos lėšos. Jos nebuvo tolygiai skirstomos. Kentrių bendruomenės pirmininkas Romaldas Mančas dėl to kreipėsi net į ginčų komisiją. Aš žinau, ką reiškia būti bendruomenės pirmininku. Jį išrenka tikrieji nariai, o ne atėję iš kitur. Gėda man, kad sūnėnas taip elgiasi. Gėda ir dėl brolio. Važiuoja ten, kalbasi. Ne tą pakvietė vesti renginį... Reiškia, nuversti... Turėk kitą nuomonę ir jau susidorojama“, - tęsė V. Komskis. Pasak jo, teko kalbėti su žukiške, kuri taip pat stebėjosi jaunojo K. Komskio veikla. „Moteris buvo teisi. Juk galima viską kitaip. Galima sukviesti visus, padėkoti, įteikti gėlių. Bet tą turėtų daryti ne du Tarybos nariai, kurie vėl nori būti Tarybos nariais“, - dėstė meras. Pasak jo, Žukų bendruomenė turi sulčių spaudyklą ir reikia tik džiaugtis, kad kažkas yra daroma, neturėtų būti dėl to pavydo.

„Sako, kad esu susipykęs su broliu. Nesu su broliu susipykęs. Susipykęs esu su sistema. Dėl to išėjau iš Tvarkos ir teisingumo partijos. Svetlana dėl to paliko „tvarkiečius“, - teigė pašnekovas.

Daro įtaką gyventojams

Pagėgių vicemeras Sigitas Stonys taip pat gero žodžio apie Žukų pirmininkę negailėjo. Anot jo, tai nuo bendruomenės įkūrimo vadovaujanti, aktyvo bendruomenės narė. „Ar tariasi ji, ar ne, aš nežinau. Teko girdėti, kad prieš paskutinę Žolinių šventę jie tikrai kartu tarėsi. Jaunimas norėjo jaunos atlikėjos ir ji buvo“, - kalbėjo mero pavaduotojas.

Pagėgių savivaldybės tarybos opozicijos lyderis Edgaras Kuturys įsitikinęs, kad ir šį eilinį kartą galime stebėti, kaip vietiniai veikėjai bando pašalinti neįtikusį asmenį, t. y Žukų bendruomenės pirmininkę. „Vietiniai gyventojai pasakoja, kaip būdamas ne bendruomenės narys Kęstutis Komskis važiavo per namus ir darė įtaką gyventojams siekiant nuversti teisėtai išrinktą pirmininkę. Iš man pateiktos informacijos matyti, kad įvyko neteisėtas susirinkimas, kurio metu nepavyko įgyvendinti savo tikslų. Gal tai kerštas bendruomenės pirmininkei už tai, kad nevykdo kai kurių asmenų nurodymų ir vadovaujasi lygybe. Būtinai stebėsiu situaciją ir neleisiu įsigalėti kažkieno interesams visiškai paminant teisę ir bendruomenių teisėtus lūkesčius“, - tvirtino E. Kuturys.

Neįsivaizduoja, kas pakviečia

Valdybos narė Donata Šiaulytė sakė, kad susirinkimai bendruomenėje organizuojami ir tikrai yra tariamasi. „Kai vyko susirinkimas, Kęstutis pasakė: „Sūka, gyvate, aš tave išėsiu, aš esu apsistatęs advokatais“. Neįsivaizduoju, kas jį pakviečia į susirinkimus, bet jis į juos ateina. Jis net viešai įvardijo, ką nori matyti valdyboje, pasakė tris pavardes. Manau, nori surinkti sau palanką komandą, kuri vykdytų jo užgaidas. Jis net prieš Žolinių šventę reguliavo, kas gali sveikinimo kalbą sakyti, kas ne“, - kalbėjo D. Šiaulytė.

Valdybos narė Jūratė Lolaitė mano, kad dėl pirmininko keitimo nuomonių yra įvairių, taip kaip ir visose bendruomenėse. Moteris mano, kad K. Komskis turėtų nesikišti ir viską spręsti turi pati bendruomenė. „Kviečiami susirinkimai, pasitarimai, aptarimai. Gal visa informacija nepasiekia visų bendruomenės narių. Bet būna atvejų, kada bendruomenės pirmininkė turi priimti sprendimus pati. Darome klaidas visi“, - tęsė žukiškė. Ji puikiai prisimena susirinkimą, kurio metu K. Komskis bendravo itin nekultūringai. „Negalėjau jame išsėdėti iki galo. Negalėjau dalyvauti, kai žmonės kalbasi tokiais žodžiais. Emocijos liejosi per kraštus. Kęstutis pasakė daug žodžių, kurie tikrai neturėjo būti pasakyti. Trūko elementarios kalbos kultūros. Jei jos nėra, susikalbėti neįmanoma. Buvo perlenkta lazda“, - savo nuomonę pareiškė valdybos narė.

Paduos į teismą

Išklausytas ir vietos politikas Kęstutis Komskis. Artėjantys rinkimai verčia keisti bendruomenių lyderius į savus? Ar neviršija Tarybos narys savo įgaliojimų? Pats K. Komskis teigia, kad ne jis, o žmonės nori keisti bendruomenės pirmininkę. Jis tikino, kad net pats matė parduotuvėje skelbimą, kuriame nurodyta, kad vyks neeilinis bendruomenės susirinkimas. Pašnekovas pasakojo, kad nuo vienerių iki dvidešimt dvejų metų amžiaus jis gyveno Žukuose, o dabar gyvena už 6 kilometrų nuo Žukų, yra vienas iš organizacijos „Žukų skalviai“ steigėjų ir žmonės juo pasitiki. Todėl prašo jo pagalbos. „Klausiau, kokius projektus vykdė per trejus metus. Žmonės jos nepalaiko, nori pokyčių, nori, kad bendruomenės pirmininkė trauktųsi“, - dėstė jaunas politikas. Jis tvirtino, kad artėjantys rinkimai neturi jokios įtakos.

Į klausimą, ar gali Tarybos narys svaidytis žodžiais: „Sūka, aš tave pasodinsiu į kalėjimą“, atsakė, kad jis taip nekalbėjęs, mat jam tai padaryti neleistų net turimas išsilavinimas. „Jei ji teigia, kad aš taip pasakiau, aš ją paduosiu į teismą“, - garantavo „tvarkietis“. Jis patikslino, kad nori tik trejų metų audito ir per susirinkimą perspėjo, jog jei bus kokių netikslumų, bendruomenės pirmininkė turės atsakyti įstatymų numatyta tvarka.

Į klausimą, kodėl pirmininku norima išrinkti būtent „tvarkietį“, atsakė, kad tai Pagėgiuose sena, gilias tradicijas turinti partija, ir joje daug žmonių, kurie užima tam tikras pareigas, pasitiki juo ir jo tėvu Kęstu Komskiu.

Pašnekovas dar priminė, kad jo šeima, t. y. jo tėvas, remia įvairius renginius.