„Asociacija, abejodama VAE vykdomo konkurso objektyvumu, kreipiasi į atsakingas teisėsaugos institucijas ir prašo per 7 darbo dienas atsakyti, kodėl nebuvo reaguota į asociacijos pastabas dėl akivaizdžiai diskriminacinių sąlygų“, - rašoma Ryšių su visuomene agentūrų asociacijos pranešime.

Anot asociacijos, rugpjūčio pradžioje ji kreipėsi į VAE, Energetikos ministeriją ir Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT), atkreipdama dėmesį į diskriminacines konkurso sąlygas ir kviesdama rengti skaidrų viešojo pirkimo konkursą, tačiau oficialaus atsakymo į savo raštą negavo.

„Toks demonstratyvus susijusių organizacijų nenoras bendrauti su asociacija, be to, konkurso sąlygose taip ir likusios diskriminacinės sąlygos bei labai skubota pasiūlymo įvertinimo procedūra, leidžia abejoti šio konkurso skaidrumu ir dar labiau padidina ir įtarimus dėl galimos korupcijos, organizuojant valstybės viešuosius pirkimus“, - teigiama asociacijos pranešime.

Asociacijos teigimu, konkurso reikalavimas tiekėjo apyvartai, kuri turi būti ne mažesnė nei 1,9 mln. litų, yra nepagrįstai didelis ir viršija perkamų paslaugų sumą. Diskriminaciniu buvo nurodytas ir reikalavimas turėti specialistą, kuris turėtų pusės milijono litų energetikos sektoriaus projekto konsultavimo patirties.

Asociacija prašo VAE paaiškinti, kodėl buvo numatytos tokios pirkimo sąlygos bei kodėl buvo padaryti tik neesminiai konkurso sąlygų reikalavimai. VPT prašoma paaiškinti, kodėl į asociacijos kreipimąsi buvo atsakyta formaliai, neįsigilinus į prašymo esmę.

Atsakymus asociacija prašo pateikti per 7 darbo dienas.

VAE skelbtame viešųjų ryšių konkurse pirmauja „Viešųjų ryšių partneriai“ - nepaisant pasiūlytos didžiausios kainos - 1,246 mln. litų (su PVM), VRP paskelbta konkurso laimėtoja.

Antroje vietoje liko ryšių su visuomene agentūra BVRG, veikianti jungtinės veiklos pagrindu su Baltijos viešųjų ryšių grupe, - jos pasiūlyta kaina yra 448,3 tūkst. litų, trečioje - viena didžiausių Lietuvos viešųjų ryšių agentūrų „Publicum“ su 1,205 mln. litų.

Sprendimas sudaryti sutartį priimtas rugpjūčio 16 dieną, o ją ketinama pasirašyti po 15 dienų, kai baigsis pretenzijų teikimo laikas - jis baigėsi penktadienį.