Kaip teigiama pranešime žiniasklaidai, 2012 m. gruodžio - 2013 m. gegužės mėnesiais 400 jaunuolių bus pakviesti susipažinti su lietuviškosios Jeruzalės – Vilniaus - litvakų istorija, kultūra, buitimi bei pagerbti Panerių aukų atminimą. Projektas „Panerių lopšinė“ („Būti žydu“) – tai vienos dienos kelionė per Vilniaus getą – žydų gyvenimo „stacijas“ iki Panerių memorialo – jų žūties vietos ir atgal.

Projektas prasidės Vilniaus Sinagogoje vyrams užsidedant žydiškas kepuraites – kipas - ir susipažįstant su Sinagoga, žydų religija ir kultūra. Kiekvienas dalyvis gaus kortelę su savo vardu hebrajiškais rašmenimis, kurią nešios prisegtą ant krūtinės viso renginio metu. Vėliau programos dalyviai patrauks į ekskursiją po getą, mokysis šokti žydų šokius, vaišinsis tipiškais žydų pietumis, lankysis Holokausto muziejuje.

Iš Holokausto muziejaus dalyviai autobusu keliaus į Panerių memorialą. Visiems bus išdalinta Tamilio dainos „Shtiller Shtiller“ („Panerių lopšinė“) tekstas jidiš kalba Kelionėje dalyvius lydės dainininkas, kuris išmokys dalyvius dainuoti šią lopšinę. Paneriuose jaunuoliai nusileis į didžiausią masinę kapavietę.

Programos pabaigoje numatoma aplankyti unikalią instaliaciją - parodą „Išsigelbėjęs žydų vaikas pasakoja apie Šoa“. Po to – košerinio vyno ir namuose gamintų žydiškų saldumynų degustacija.

Kaip teigiama pranešime, Vilnius – miestas, kuriame buvo sunaikinta 90 procentų gyventojų žydų, daugiau nei bet kurioje kitoje Europos sostinėje. Šiurpiausias šios istorijos puslapis – masinės žudynės Panerių miške, trukusios net kelerius metus iki 1943-ųjų, kol praktiškai buvo išžudyta visas Vilniaus getas.

Teigiama, kad Europos Komisijos remiamas projektas leis patirti tikrąją Vilniaus žydų kultūrą, tradicijas ir paminėti 70 000 tūkst. Holokausto aukų atminimą.