Daug kam gali kilti klausimų, kodėl tokio dėmesio susilaukė būtent šis eskadrinis minininkas ir ką jis veikia Klaipėdoje.

Lietuvos Specialiųjų operacijų pajėgos saugo JAV laivą

Kas tai per laivas ir kam jis skirtas?

Formaliai „USS Donald Cook“ yra „Arleigh Burke“ klasės eskadrinis minininkas. Tačiau šis laivas yra išties daugiafunkcinis, o jo pagrindinė užduotis – leisti raketas. Pažangią priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos sistemą AEGIS turintis „USS Donald Cook“ žinomas dėl savo įspūdingų galimybių – jis gali sunaikinti taikinius, esančius už tūkstančių kilometrų.

„USS Donald Cook“ priimtas į JAV laivyną 1998 metais. Jis yra 154 metrų arba tokio pat, kaip tiltas virš Nemuno Druskininkuose, ilgio laivas, skirtas kovoti su priešininko antvandeniniais, povandeniniais laivais, orlaiviais, sparnuotomis ir balistinėmis raketomis.

Laivas ginkluotas sparnuotomis raketomis „Tomahawk“, priešlėktuvinėmis SM-2 ir palydovus galinčiomis numušti SM-3, taip pat gali naikinti povandeninius ir antvandeninius laivus, turi galingus radarus. Pastarieji gali būti įjungti koviniu režimu, t. y. pažymėti taikinį, į kurį būtų nukreiptos raketos, tačiau amerikiečiai tokių veiksmų nesiėmė, mat, tai gali būti įvertinta kaip provokacija bei iššaukti neprognozuojamus rusų veiksmus.

Ką jis veikia Klaipėdoje ir iš viso Baltijos jūroje toli nuo JAV?

Garbės medaliu – aukščiausiu JAV kariniu medaliu apdovanoto JAV jūrų pėstininko garbei pavadintas „USS Donald Cook“ į Lietuvą atplaukė po vizito Gdynės uoste, Lenkijoje. Panašūs vizitai į draugiškų šalių uostus yra įprasti, net ir tokiems galingiems laivams.

Plaukti neutraliais Baltijos jūros vandenimis gali bet kuris laivas, o pakviestas į uostą, juo labiau NATO šalies, karo laivas gali užsukti bet kada.

Antra vertus, „USS Donald Cook“ yra NATO priešraketinės gynybos skydo dalis. Tai yra vienas iš keturių Europoje esančių JAV laivų, kuriuose įdiegta balistines raketas galinti sekti sistema AEGIS ir priešraketinės raketos SM-3. Nuolatinė šio laivo dislokacijos vieta yra Rotos uoste, Ispanijoje.

Beje, įdomu tai, kad Klaipėdoje amerikiečių laivą pasitiko Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų kariai su greitaeige valtimi.

Užfiksuotas momentas, kai Rusijos orlaivis Su-24 Baltijos jūroje pralėkė virš JAV karo laivo "USS Donald Cook"

Tai yra įprasta saugumo procedūra, mat vienas „Arleigh Burke“ klasės laivas „USS Cole“ 2000 metais jau buvo atakuotas Jemene, kai savižudžiai netrukdomai priplaukė su sprogmenų prikrauta valtimi.

O ar nereikėjo atsiklausti Rusijos? Kaip reaguotų amerikiečiai, jei šalia JAV krantų pasirodytų rusų laivai?

Atsiklausti Rusijos nereikėjo, nes „USS Donald Cook“ neįplaukė į Rusijos teritorinius vandenis.

Be to, rusų karo laivai jau nesyk yra pasirodę JAV pašonėje – Kuboje, Venesueloje, o rusų povandeniniai laivai pastaraisiais metais atnaujino budėjimo operacijas prie JAV Rytinės pakrantės. Čia budintys Rusijos strateginį branduolinį arsenalą gabenantis povandeniniai laivai yra nuolat sekami JAV žvalgybos priemonių.

Ar tik ne šis laivas 2014 metų balandį plaukiojo Rusijos interesų zonoje – Juodojoje jūroje, kai jį iš ten turėjo vyti rusai?

Išties, 2014-ųjų balandį USS Donald Cook įplaukė į Juodąją jūrą. Tačiau pastaroji nėra vien tik Rusijos interesų zona. Po to, kai Rusija 2014 m. vasario pabaigoje pažeisdama tarpvalstybinius susitarimus, Budapešto memorandumą ir tarptautinę teisę okupavo, o vėliau ir aneksavo Krymą, bet kuris žemės lopinėlis Rusijai gali atrodyti kaip jos „interesų zona“ ar „istorinė rusų žemė“.

Be to, 1936 metais pasirašyta Montrė konvencija leidžia tokio dydžio ir tonažo laivams, kaip „USS Donald Cook“ įplaukti į Juodąją jūrą. Juo labiau, kad dalis šios jūros priklauso NATO narėms – Turkijai, Bulgarijai ir Rumunijai. Pastaroji ir buvo pakvietusi „USS Donald Cook“.

Rusai amerikiečių laivo iš Juodosios jūros neišvijo, o pasiuntė neginkluotus lėktuvus Su-24, kurie, pavojingai manevruodami žemame aukštyje, praskrido netoli „USS Donald Cook“.

Vėliau Rusijos propagandiniai kanalai sukurpė istoriją, kaip Su-24 panaudojo elektroninės kovos priemonės prieš JAV laivą – sutriko jo radarų sistema, o įgula buvo taip įbauginta, kad 27 nariai vėliau neva pasiprašė atleidžiami iš tarnybos ir net kreipėsi į psichiatrus. Tokia pramanyta istorija buvo aktyviai platinama per įvairius kanalus, anglų, netgi lietuvių kalbomis.

Bet juk praskristi nedideliame aukštyje virš laivo yra smagu ir nepavojinga, tiesa? Juk tai rodo rusų pilotų drąsą bei amerikiečių nesugebėjimą imtis priemonių?

Praskridimas žemame aukštyje virš laivo ar tiesiog sausumos arba vandens paviršiaus visuomet yra rizikingas ir ypač pavojingas ne tik patiems pilotams. Dideliu greičiu skriejančių orlaivių pilotai gali padaryti menkiausią klaidą ir per kelias sekundes viskas gali baigtis katastrofa.

Pirmojo šaltojo karo laikais tokių Rusijos lėktuvų skrydžių, erzinančių NATO šalių laivus buvo ne vienas. Pasitaikydavo ir katastrofų. Pavyzdžiui 1968 metų gegužę sovietų bombonešio Tu-16 įgula kelis sykius žemame aukštyje praskriejo virš JAV lėktuvnešio „USS Essex“. Neįvertinęs aukščio bei greičio sovietų pilotas rėžėsi į vandenį ir kartu su visais įgulos nariais žuvo.

JAV laivyno atstovų teigimu, tokie erzinantys skrydžiai rodo ne rusų pilotų šaunumą, o priešingai – neatsakingumą ir neprofesionalumą.

Ar amerikiečiai galėjo numušti rusų orlaivį, kaip tai padarė turkai praėjusių metų lapkritį?

Teorinė galimybė buvo, jei Rusijos orlaivis būtų kėlęs tiesioginę grėsmę. Tačiau tiek "USS Donald Cook", tiek Su-24 buvo neutraliuose teritoriniuose vandenyse, tad pagrindo numušti orlaivį nebuvo.

NATO laivas Lietuvoje

Jis skrido atakos režimu, tačiau prašvilpė pro „USS Donald Cook“ rodydamas, kad nėra ginkluotas. 1982 metų karo dėl Folklendo salų metu argentiniečių orlaiviai kelis sykius tokiu būdu atakavo britų laivus bombomis.

Su-24 gali gabenti bombas, tačiau pagrindinėmis kovos priemonėmis prieš laivus yra iš didelio atstumo – bent keliasdešimt kilometrų nuo taikinio paleidžiamos priešlaivinės raketos, kurias gali gabenti Su-24.

Be to, norint iš tikro atakuoti taikinį, lėktuvas paprastai įjungia kovinį radarą, kuris, net ir naudojant įvairias slopinimo priemones, yra fiksuojamas iš didelio nuotolio – būtent tam AEGIS sistemą naudojantys JAV karo laivai ir buvo sukurti – gintis patys bei ginti kitus laivus nuo priešininko orlaivių leidžiamų raketų.

Ir nors Su-24, kurie tiek 2014 m, tiek šią savaitę erzino „USS Donald Cook“ buvo neginkluoti, neįjungė kovinių radarų, kurie perspėtų amerikiečius apie artėjančią ataką, jų skrydžiai vos 9 metrai nuo JAV laivo galėjo baigtis liūdnai – nuo susidūrimo iki agresyvios amerikiečių reakcijos.