Be darbo liks naftininkų miestai ir gyvenvietės

„Nežiūrint į kainų augimą, Rusija jau neteko nuo 40 iki 50 milijardų JAV dolerių, nes sumažėjo dujų ir naftos paklausa išorinėse rinkose. Dabar mes laukiame, kai Europa gruodžio pabaigoje visiškai atsisakys rusiškos žaliavinės naftos, o kitų metų kovą – rusiškų naftos produktų importo. Tai bus labai stiprus smūgis“, – projekto „Kolokol“ tinklalaidėje sakė rusų ekonomistas M. Krutichinas.

Ekspertas tikino, jog pasekmės Rusijos ekonomikai bus kur kas skaudesnės už tas, kurias šalis patiria dėl sumažinto dujų eksporto.

„Per metus Rusija išgauna apie 700 milijardus kubinių metrų dujų, iš kurių 500 milijardų skiriama vidaus rinkai“, – pastebėjo energetikos ekspertas.

„Rosneft“ Rusijoje

K. Krutichinas prognozuoja, jog prie rusiškos naftos ir jos produktų embargo, kurį šiuo metu jau taiko JAV ir Didžioji Britanija, prisijungs Europa, kitų metų kovą naftos gavyba sumažės perpus.

„Ir tai bus labai rimtas smūgis. Jeigu dujų gavyba sumažėjo apie 150 milijardų kubinių metrų, tai naftos gavybą sumažinus dvigubai teks uždaryti kai kuriuose miestus, gyvenvietes“, – prognozavo rusų ekonomistas.

Biudžeto pajamos iš naftos ir dujų jau gali siekti 80 proc.

Nors Rusijos valdančiojo elito atstovai linkę sumenkinti gresiančių problemų mastą, deklaruojama, kad iš dujų ir naftos eksporto gaunamos pajamos sudaro tik apie 27 proc. valstybės biudžeto įplaukų, M. Krutichinas teigia, kad reali situacija yra kiek rimtesnė.

Esmė ta, kad šiuos 27 procentus sudaro iš naftos ir dujų eksporto gaunami mokesčiai. Tačiau biudžetą taip pat pildo ir pelno mokesčiai, kuriuos moka naftos ir dujų gavybos ir prekybos bendrovės, akcijų jose turinti valstybė gauna dividendus. Biudžetą mokesčių pavidalu pildo ir šias bendroves aptarnaujančios įmonės – visas milžiniškas energetikos sektorius.

„Anksčiau bandėme suskaičiuoti, kokia federalinio biudžeto dalis priklauso nuo dujų ir naftos. Tuo metu buvo apie 60 procentų, tačiau dabar, kai šalies ekonomika dėl sankcijų atsidūrė labai sunkioje situacijoje, pasitraukė užsienio bendrovės, susiduriama su tiekimo sutrikimais, iš naftos ir dujų gaunamos pajamos jau sudaro 75 – 80 procentų biudžeto įplaukų.

Kai nebebus išgaunama pusė naftos kiekio, dujų gavyba jau ženkliai sumažėjo, tai iš kur biudžetas gaus pajamų?“, – svarstė ekonomistas.

M. Krutichinas pripažino, kad Rusiją sankcijomis spaudžianti Europa susiduria su itin išaugusiomis elektros energijos ir dujų kainomis, kas jau nulemia kylantį nepasitenkinimą ir protestus. Visgi, eksperto teigimu, prognozuoti, kaip kainos kis Europoje, itin sunku.

„Finansiškai stiprios Europos valstybės nemažas lėšas skiria dujų pirkimo ir elektros energijos gamybos subsidijavimui. Matysime, kas iš to gausis, o socialinių pasekmių nesiruošiu prognozuoti“, – svarstė rusų ekonomistas.

Pasekmes rusai pajus kitų metų pradžioje

Energetikos ekspertas M. Krutichinas prognozavo, kad pasekmes Rusija turėtų pajusti kitų metų pradžioje. Tada jau bus aišku, kaip Europa išgyvena šildymo sezoną, kaip ir iš kur jos šalims pavyksta gauti energijos.

„Procesus Rusijoje labai sunku prognozuoti, nes Kremliuje priimami sprendimai neturi jokios logikos, nesuvokiami protu.

Tai žmogus (V. Putinas – red.), kuris nusprendė sunaikinti Rusijos ekonomiką, savo veiksmais valstybę pastatė į tokią sudėtingą padėtį. Kiek dar ekonomika galės funkcionuoti, jeigu jis ir toliau taip elgsis – aš neįsivaizduoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)