„Šiuo metu Rusijos Federacijos ambasados Lietuvoje ir Rusijos Federacijos Generalinio konsulato Klaipėdoje konsulinės apskaitos dokumentuose užregistruota beveik 13 tūkst. 500 žmonių, turinčių teisę balsuoti“, - DELFI sakė Rusijos ambasados Lietuvoje atstovai.

Remiantis ambasados suteikta informacija, Lietuvoje dirbs penkios rinkimų apygardos: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Visagine ir Šiauliuose.

Rusijos piliečiai, gyvenantys Vilniaus, Panevėžio ir Utenos rajonuose galės balsuoti Rusijos ambasadoje Vilniuje. Rusai, gyvenantys Klaipėdos ir Tauragės apskrityse - Rusijos Federacijos Generaliniame konsulate Klaipėdoje.

Gyvenantieji Telšių ir Šiaulių apskrityse savo balsus Rusijos prezidento rinkimuose galės atiduoti rinkimų apygardoje, veiksiančioje Šiauliuose. Rusai iš Kauno, Alytaus ir Marijampolės apskričių galės balsuoti Kaune, o Utenos ir Visagino rusų lauks rinkimų apygarda Visagine.

Rinkimų apygardos veiks nuo 8 val. ryto iki 20 val. vakaro. Balsuoti norintys Rusijos piliečiai, nuolat ar laikinai gyvenantys Lietuvoje, į rinkimų apygardą privalo atsinešti galiojantį Rusijos užsienio pasą arba kitą jam prilygstantį dokumentą, primena ambasados atstovai.

16.58 val.

DELFI pasiekė skaitytojos laiškas:

„Esu Rusijos pilietė, šiandien balsavau esančioje Kauno A. Puškino mokykloje. Komisijoje nepastebėjau nei stebėtojų, nei žurnalistų. Komisija dirba neturėdama rinkėjų sąrašų, jokių! (kas, pagal Rusijos rinkimų įstatymus, yra didžiausias pažeidimas). Rinkėjų sąrašas pildomas ranka, biuletenis išduodamas tik parodžius galiojantį užsienio pasą. Į mano klausimą, kodėl nėra sąrašų, komisijos narys atsakė, kad rinkimai 8 metus vyko tik ambasadoje Vilniuje, kad po ilgos pertraukos rinkimai organizuojami ir kituose miestuose (Šiauliuose, Klaipėdoje ir Visagine), kad atskirti rinkėjus, gyvenančius Lietuvoje į atskirus sąrašus, yra labai sudėtinga, bet po rinkimų sąrašus būtinai sutikrins su turimais ambasadoje.

Į mano klausimą, kokia šio tikrinimo nauda ir esmė, jei aš, nuvažiavus į Vilnių, prabalsuosiu dar kartą ir kaip jie galės ištaisyti klaidą, kad rezultatai būtų teisingi, man atsakė: „bet juk jūs taip nedarysite“. Pokalbio pabaigoje pasakiau, kad būtinai pranešiu apie pažeidimus. Mane juoko formoje, su šypsena, pažadėjo įtraukti į juodąjį sąrašą. Bet plačiau nepaaiškino, ką turėjo omenyje“.

18.52 val.

Rusai Lietuvoje aktyviai dalyvauja prezidento rinkimuose - iki 16 valandos balsavimo punktuose Lietuvoje savo valią išsakė 4002 žmonės, BNS pranešė Rusijos ambasada.

Per Valstybės dūmos rinkimus pernai gruodį tokiu metu Lietuvoje buvo balsavę 2,5 tūkst. Rusijos piliečių.

Rusijos piliečiai Lietuvoje gali balsuoti Vilniuje esančioje ambasadoje, generaliniame konsulate Klaipėdoje, gimnazijose Šiauliuose ir Kaune bei Visagino kultūros centre.

Neabejojama, kad Rusijos prezidento rinkimus laimės dabar premjero pareigas einantis Vladimiras Putinas.