Lietuvos bei Lenkijos atstovai yra išsakę susirūpinimą dėl kaimynystėje rengiamų pratybų "Zapad 2013" ir paraginę Rusiją labiau dalytis informacija su NATO apie pratybas.

Kaip penktadienį sakė Rusijos vadovaujamos Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) generalinis sekretorius Nikolajus Bordiuža, pratybos "Zapad 2013" - periodinės ir planuotos, prie jų šiemet gali prisidėti ir kitos KSSO šalys.

"Kiekviena pasaulio valstybė vykdo savo karinių organizacijų pratybas. Tai vykdo ir Baltarusija, ir Rusijos Federacija. O dėl periodiškai vykstančių Baltarusijos - Rusijos pratybų "Zapad", įskaitant šį kartą ir kitų valstybių, KSSO narių, prisijungimą - tai planuotos pratybos, skirtos pirmiausia stiprinti saugumą, karinį pasirengimą. Tai karinis pasirengimas. Be jo jokia ir jokios valstybės karinė organizacija negalėtų gyvuoti. Todėl man gana sunku suprasti, kokiu būdu tai (pratybos) gali kelti grėsmę kaimyninų valstybių saugumui", - sakė N.Bordiuža, kurį cituoja Baltarusijos naujienų agentūra Belapan.

Rusijos atstovas taip pat pranešė, kad KSSO šalys pratybose "Zapad 2013" bus atstovaujamos savo operatyvinių grupių ir galbūt dalinių.

KSSO sudaro buvusios sovietų sąjungos šalys - Armėnija, Baltarusija, Kazachstanas, Kirgizija, Rusija, Tadžikistanas ir Uzbekistanas.

Penktadienį Vilniuje viešėjęs NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas sakė neturintis detalios informacijos apie šiemet planuojamas Rusijos ir Baltarusijos karines pratybas "Zapad 2013", ir tikino, kad panašiu metu Baltijos šalyse ir Lenkijoje rengiamos pratybos nėra nukreiptos prieš trečiąsias šalis.

"Nelaikome Rusijos grėsme NATO ir NATO tikrai nekelia grėsmės Rusijai, bet, žinoma, turime parengtus visus reikalingus planus apsaugoti ir apginti NATO sąjungininkus. Kalbant apie pratybas, svarbiausia yra demonstruoti visišką skaidrumą", - žurnalistams sakė generalinis sekretorius.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas šią savaitę pareiškė, kad kai kurie Lietuvos pašonėje šiemet planuojamų Rusijos ir Baltarusijos karinių pratybų "Zapad 2013" elementai yra nukreipti prieš kaimynus.

Pasak Latvijos gynybos ministro Arčio Pabriko, "Rusija turėtų daugiau dalytis informacija su NATO apie karines pratybas, kurias šalis vykdo prie Baltijos šalių".

Kiek anksčiau susirūpinimą dėl rengiamų pratybų "Zapad 2013" yra išsakę ir Lenkijos atstovai.

Rusijos ir Baltarusijos karinė vadovybė yra paskelbusi, kad 2013 metų rugsėjį abi šalys surengs bendras strateginio lygmens karines pratybas "Zapad-2013". Pratybos turėtų vykti dviem etapais Rusijos ir Baltarusijos poligonuose.

Kol kas oficialios informacijos apie pratybų scenarijų ar jose dalyvausiančių pajėgų kiekį nėra, tačiau manoma, kad mokymai primins didelį atgarsį sukėlusias pratybas "Zapad-2009".

Tuometinės pratybos, kuriose dalyvavo daugiau kaip 12 tūkst. karių, oficialiai buvo vadinamos gynybinėmis, skirtomis palaikyti strateginį stabilumą regione. Tačiau jų scenarijuje buvo numatytas puolimas į Baltijos šalių teritoriją ir prevencinis branduolinis smūgis Varšuvai.