„Nuo vasaros sezono pradžios prasidėjo bilietų į traukinius tarp Kaliningrado, Maskvos ir Sankt Peterburgo deficitas. Jie ypač paklausūs tarp asmenų, vykstančių į Kaliningrado sritį atostogauti, ir tų, kurie negali skristi lėktuvais. Šiandien traukinio bilietą iš Maskvos į Kaliningradą anksčiausiai galima nusipirkti tik rugpjūčio 22 dienai“, – teigiama bilietų pardavimo agentūros pranešime.

Problema siejama su pandemijos pradžioje Lietuvoje įvestais apribojimais. Tačiau, nepaisant to, kad situacija dėl koronaviruso pandemijos situacija pagerėjo, Lietuvos pusė ir toliau riboja tranzitinių tolimojo susisiekimo traukinių keleivių skaičių: šis neturi viršyti 250 žmonių.

Šią informaciją patvirtino ir Rusijos Federalinės keleivių vežimo bendrovės ( antrinė „Rusijos geležinkelių“ įmonė) spaudos tarnyba.

„Mes patys niekada nesame dirbtinai sumažinę pervežimų apimčių. Pandemijos metu joms didelę įtaką darė Lietuvos Respublikos įvesti apribojimai, kurie iki šiol nėra panaikinti“, – teigiama komentare.

ELTA primena, kad įsigaliojus ES sankcijoms, Lietuva apribojo plieno bei juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą.

Kaip tvirtina atsakingos institucijos, šis Lietuvos valdžios institucijų draudimas sankcionuotas prekes gabenti į Kaliningradą yra grįstas ES sankcijomis, numatytomis dar pavasarį. Tuo metu Rusija tranzito į Kaliningradą sustabdymą laiko neteisėtu ir beprecedenčiu bei pagrasino atsaku, turėsiančiu poveikį visiems šalies gyventojams.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis spaudai teigė, jog Lietuva nesiėmė jokių vienašalių nacionalinių apribojimų ir laikosi tik Bendrijos sankcijų, todėl pareikšti kaltinimai tėra propaganda. Visgi, kaip rašė tarptautinė žiniasklaida, Briuselis yra nusiteikęs dar kartą tikrinti šio sprendimo teisinius aspektus ir gali pateikti papildomų nurodymų dėl sankcijų taikymo.

Tuo tarpu premjerė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį teigė, kad Lietuva tęs ketvirtojo ES sankcijų Rusijai paketo įgyvendinimą ir stabdys kitų sankcionuojamų prekių tranzitą iš Rusijos į Kaliningradą nuo liepos 10 d., kai jos įsigalios.

Anot jos, „Lietuvos geležinkelių“ klientai – Rusijos vežėjai – apie numatomus apribojimus informuoti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)